Afghansk tolk kom til Holstebro efter dramatisk flugt: - Her er der ingen, der vil dræbe os

34-årig afghaner, der arbejdede for de danske soldater, er lykkelig over at have fået familien med til Danmark.

For godt en uge siden ankom 115 afghanske flygtninge til flygtningecentret i Holstebro, og de forsøger nu at finde sig til rette i en ny hverdag i et nyt land.

Blandt flygtningene er en 34-årig mand, der er kommet sammen med sin kone og sine fem børn. Han er lykkelig for at være i Danmark.

- Vi var heldige med at slippe ud af Afghanistan. Her er i vi i sikkerhed. Her er der ingen, der vil dræbe os eller skade os. Her bestemmer vi selv, hvordan vi vil leve vores liv, siger tolken, der kun ønsker at stå frem med sit fornavn Sangin.

Den 34-årige afghaner arbejdede fra 2009 til 2011 som tolk for de danske soldater i Helmand-provinsen, og med Talibans overtagelse af magten mener han ikke, at familien havde noget alternativ til at forlade landet. 

- Det var umuligt at blive i Afghanistan. Det er helt sikkert, at de ville dræbe os, siger han.

Forbi Talibans vagtposter

Da Taliban rykkede ind i Kabul, skjulte familien sig på et hemmeligt sted, mens Sangin undersøgte muligheden for at blive evakueret af de danske soldater. Herefter skulle familien ud på en farefuld tur fra gemmestedet til lufthavnen. 

Udfordringen var blandt andet at komme forbi Talibans vagtposter, og Sangin fortæller, at familien skiftede bil et par gange, ligesom de gik noget af vejen.

Fremme ved lufthavnen mødte de flere tusinde mennesker, der også forsøgte at slippe ud af landet. Sangin viser en privat video, hvor man kan se noget af det kaos, der herskede ved lufthavnen i de dage.

Den afghanske familie måtte efterlade alle sine ejendele, men for Sangin er det vigtigste, at familien slap ud i god behold.

- Nu ønsker jeg for mine børn, at de får en uddannelse, så de kan gøre en forskel for Danmark og det danske folk - men også at vi kan hjælpe det afghanske folk med de muligheder, der nu engang er, siger han.