Ægtepar har ventet i 12 år: Langtrukken sag får hård kritik

​​​​​​​Parret har længe følt sig stavnsbundet, mens deres sag fortsat trækker ud.

Ægteparret Inge og Bruno Petersens står igen stille.
Ægteparret Inge og Bruno Petersens står igen stille.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

De er efterhånden meget frustrerede.

Ægteparret Inge og Bruno Petersen føler sig stavnsbundne i deres hjem, efter de i årevis har kæmpet mod Holstebro Kommune i en sag om deres landejendom, som de mener er umulig at sælge, fordi kommunen for flere år siden besluttede at ekspropriere en del af deres grund.

Selvom det er 12 år siden, at sagen begyndte, så er de endnu ikke nået frem til en afgørelse, og nu står sagen endnu en gang stille, da kommunen mener, at sagen er principiel, fordi den kan få store økonomiske konsekvenser i lignende sager, og man vil derfor prøve den i retten.

Det er på trods af at både Taksationskommisionen og Overtaksationskommisionen har givet ægteparret ret i, at kommunen burde købe hele grunden.

Det er dog ikke kun ægteparret, der er utilfredse med den udvikling. Kommunens beslutning bliver også kritiseret af Venstre, der som det eneste parti i kommunens økonomiudvalg har stemt imod beslutningen.

- Når to kommissioner går imod kommunen og der ovenikøbet er tvivl om, hvorvidt den kan vindes i en civil ret, så mener jeg, at den tvivl skal komme ægteparret til gode, siger Finn Orvad, der sidder i økonomiudvalget for Venstre.

Store konsekvenser

Venstre er dog ikke alene med kritikken. SF’eren Karsten Filsø er en af dem, der fulgte flertallet i udvalget, men han er ikke tilfreds med ægteparrets situation.

- Jeg havde allermest lyst til at gøre det samme som Venstre. Men der er nogle forhold, som ændrer praksis, og det vil have store konsekvenser. Ikke bare for Holstebro Kommune, men også mange andre kommuner, siger han.

Helt konkret handler det om, hvordan man i fremtiden skal fortolke Vejlovens paragraf 104, men en ekspert vurderer alligevel, at sagen har taget alt for lang tid.

- Ekspropriationsudvalget har fastlagt nogle forslag til, hvordan man kan ændre i nogle dele af lovgivningen, således man indføre disse solnedgangsklausuler der sikrer, at der sker en ekspropriation inden for en rimelig tid, siger lektor ved Syddansk Universitet Frederik Waage.

Solnedgangsklausulen gør, at en ekspropriationssag ikke må tage mere end fem år. I den konkrete sag håber Holstebro Kommune, at byretten kan komme med en afgørelse indenfor for få måneder, og så bør ægteparret i følge SF heller ikke vente længere.

- Jeg er helt indstillet på at følge den afgørelse, der kommer i byretten. Uanset udfaldet, siger Karsten Filsø.

3:23
Se hele indsalget her.