Åbent hus: Gammel museumsgård kan blive din for to millioner

En firelænget stråtækt ejendom, der tidligere har fungeret som museum, kan nu blive din. Ejendommen, der er ejet af staten, er sat til salg.

Strandgården ligger lige ved yderste klitrække. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

I en af stuerne finder man husets lange slagbænk. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Gården har et gammelt komfur med dertilhørende vaffelpande.  Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

1 af 3

Drømmer du om at bo et stenkast fra Vesterhavet – bogstaveligt talt – så har du nu muligheden. Den tidligere museumsgård ”Strandgaarden” i Husby er blevet sat til salg, og derfor kan den nu blive din for 1.895.000 kroner.

Den firlængede gård, som staten indtil videre ejer, har i en årrække fungeret som museumsgård, hvor Ringkøbing-Skjern Museum har vist, hvordan bønderne i 1800-tallet boede langs Vestkysten.

Det her er jo unikt. Der er masser af muligheder.

Steen Krog, Åbent hus-gæst

- Klitgårdene er enorm vigtige for den vestjyske kulturarv. De er noget af det mest karakteristiske for egnen her, og så har de endda dannet skole i dansk arkitektur i det der hedder bedre byggeskik, fortæller Lasse Justesen, der er museumsinspektør ved Ringkøbing-Skjern Museum.

Museet stoppede med at drive museum på gården for to år siden, og siden da har den stået tom. Derfor vælger staten nu at sælge.

Åbent hus for interesserede

Derfor er den gamle gård endt i hænderne på ejendomsmæglerfirmaet Nordicals Vestjylland i Holstebro. I dag holdt de åbent hus, så interesserede købere kunne se, hvad gården byder på.

Vi har bare fået den ene henvendelse efter den anden hver eneste dag.

Lone Futtrup Sørensen, erhvervsmægler

- Interessen har været helt enorm. Vi har bare fået den ene henvendelse efter den anden hver eneste dag, siden den er kommet på nettet og i aviserne. Det er både folk, der vil bruge den privat og nogle, der vil bruge den til erhverv, siger Lone Futtrup Sørensen, der er erhvervsmægler ved Nordicals Vestjylland.

Den 145 år gamle gård ligger på en grund på 15.000 kvadratmeter med både hav og klit lige i baghaven. Flere af dagens gæster var betagede over det, de så.

- Det her er jo unikt. Der er masser af muligheder, men det er jo lige det med, hvor mange penge, der skal puttes i det, siger Steen Krog fra Holstebro.

Steen Krog har ret i, at man skal være klar på at smide lidt penge efter renovering. En byggesagkyndig anslår, at der skal bruges omkring 2.500.000 millioner kroner. I og med at ejendommen er fredet, kan man dog søge fonde om tilskud til renovering.

Med i prisen får du et spøgelse

Strandgaarden er en gammel gård og ingen gammel gård uden et spøgelse!

Jens Nielsen Lodberg, som byggede gården, tog sig selv af dage på grund af ulykkelig kærlighed.

Hans forlovede forlod ham, inden han var færdig med at bygge deres fælles hjem. Det siges, at han stadig hjemsøger de stuer, som de sammen skulle have levet i. Måske ser du ham - hvis du får fingre i huset.

 

Kilde: Ringkøbing-Skjern Museum

02:13

For 1,9 millioner kan man købe en af de klassiske vestjyske klitgårde

Luk video