Åbn døren med albuen: Ny opfindelse skal minimere coronasmitte

I Holstebro har designer Mads Miltersen udviklet et lille dørhåndtag, der kan mindske smitte mellem mennesker. Det skal nu sælges verden over.

Da corona-pandemien ramte verden, ændrede hverdagen sig markant for os alle.

Skoler blev lukket og undervisnings erstattet af virtuel undervisning, og hjemmearbejdspladserne vandt frem med alt det, den kræver af digitale løsninger anno 2020.

quoteFokus på øget håndhygiejne er jo noget af det, der garanteret vil være en del af vores liv fremover. Det er jeg ikke i tvivl om

Mads Miltersen, designer, Holstebro

Men det er ikke kun i den virtuelle verden, at der er sket forandringer på grund af coronakrisen. Designer Mads Miltersen fra Holstebro har designet et lille plastik-greb, der kan klikkes på alle dørhåndtag og sikre, at man kan åbne døren med albuen – og altså sikre, at vi undgår at smitte hinanden.

- Noget af det design kan er jo, at den kan gøre verden bedre, sådan rimelig hippie-agtigt sagt, lyder det fra designeren.

Skal sælges verden over

Der er nu ikke meget hippie over den enkle, strømlinede L-bow, som albuegrebet hedder. Og produktet er allerede sat til salg. For hos virksomheden Randi A/S så man med det samme muligheder i designet. En hurtig markedsanalyse viste, at mange kan få glæde af det lille, nye design.

quoteMidt i 1800-tallet ramte en voldsom polera-epidemi i København. Og det førte til, at man begyndte at kloakere og sikre ordentlig vandforsyning

Hans Buhl, Steno Museet

- Håndtaget kan gøre gavn på sygehuse, i børnehaver, på plejehjem og i kontorfællesskaber, hvor der er en daglig gang af forskellige mennesker, som ikke altid har deres gang i huset, fortæller direktør hos Randi A/S, Torben Jensen, der fortæller, at L-bow nu skal sælges verden over. 

L-bow kan klikkes på almindelige dørhåndtag, og skal nu sælges verden over.
L-bow kan klikkes på almindelige dørhåndtag, og skal nu sælges verden over.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Sygdomme fører til opfindelser 

Mennesket har altid være innovativt under kriser. Det ser man blandt andet hos Danmarks Videnskabshistoriske museum i Aarhus.

quoteNoget af det design kan er jo, at den kan gøre verden bedre, sådan rimelig hippie-agtigt sagt

Mads Miltersen, designer, Holstebro

- Vi har utallige eksempler på, at sygdomme har ført til opfindelser og innovationer, lyder det fra museumsinspektør på Steno Museet i Aarhus, Hans Buhl.  

Steno Museet har lige nu en udstilling om netop epidemier og ikke mindst det, der er fulgt med. Og det er heldigvis ikke kun død og ødelæggelse, fortæller museumsinspektøren. 

- Midt i 1800-tallet ramte en voldsom polera-epidemi i København. Og det førte til, at man begyndte at kloakere og sikre ordentlig vandforsyning.

Et andet eksempel på opfindelser gjort under en krisetid er, da en læge og en ingeniør i Struer opfandt en prototype på det, vi i dag kender som en respirator.

- De tænkte: Man må da kunne lave en maskine, som gør det. Og nu har vi en af de første halvautomatiske respiratorer udstillet her på museet, fortæller Hans Buhl.

Designer Mads Miltersen fra Holstebro har brugt coronapandemien til at designe et håndtag, så man kan åbne døre med albuen.
Designer Mads Miltersen fra Holstebro har brugt coronapandemien til at designe et håndtag, så man kan åbne døre med albuen.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Det kan godt være, Mads Miltersens albuegreb ikke revolutionerer den medicinske verden og en dag ender på museum , men han tror på, at den lille opfindelse alligevel kan gøre en stor forskel.

- Fokus på øget håndhygiejne er jo noget af det, der garanteret vil være en del af vores liv fremover. Det er jeg ikke i tvivl om, siger Mads Miltersen. 

Se indslaget om den nye opfindelse her. 

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Erhverv.