80 mennesker samlet til parkinsondans: - Når du går herfra, er du i den syvende himmel

Hver uge danser en række Parkinson-ramte og deres pårørende parkinsondans i Sevel.

Sådan så det ud, da 80 mennesker lørdag var samlet i Sevel til parkinsondans. Foto: Sofie Kyed, TV MIDTVEST

Lørdag var der stuvende fuld i Sevel Hallen. Her var 80 patienter med Parkinson og pårørende til Parkinson-patienter samlet for at danse parkinsondans.

Det er musikken, der gør, at man kan blive helt høj.

Birthe Jensen, Parkinson-patient

- Du kan være nedtrygt, når du kommer, men når du går herfra, er du i den syvende himmel. Det er musikken, der gør, at man kan blive helt høj, siger Birthe Jensen, der er diagnosticeret med Parkinson. 

Det er Parkinsonforeningen, der står for arrangementer, som det, der lørdag løb af stablen i Sevel-hallen. Med støtte fra Tryg Fonden er målet at give Parkinson-patienter over hele landet mere livsglæde og bedre motorik - og gøre det ved hjælp af dans. Til det formål er der uddannet 130 instruktører i hele landet.

Læs også Anja får parkinsonramte til at svinge hofterne: - De glemmer, de er syge

- Det betyder noget for deres motorik. Det er jo den, det kniber lidt med, men ligeså snart der kommer musik og rytme, så går det hele meget lettere, siger Pia Lausen, der er instruktør i parkinsondans.

Gennem næsten tre år har en gruppe patienter med Parkinson hver uge danset i Sevel Hallen. Birthe Jensen fik diagnosen for fire år siden, og hun er én af dem, som nyder godt af initiativet.

- Selvfølgelig er jeg blevet ringere, siden jeg fik diagnosen, men jeg synes, at jeg kan holde det i skak ved at komme ned at danse og få den træning, fordi man bevæger alting. Jeg kan godt finde på at sige nej til noget andet, hvis jeg skal ned at danse den dag, siger Birthe Jensen.

Blandt deltagerne var der folk fra blandt andet Struer, Viborg, Randers og Silkeborg.

HVAD ER PARKINSON?

  • Parkinsons sygdom er en af de almindeligste neurologiske sygdomme.
  • 7300 mennesker i Danmark har Parkinson, men mange flere er som pårørende påvirkede af sygdommen.
  • Gennemsnitsalderen ved diagnosticering er 61 år, men sygdommen optræder dog også hos yngre personer helt ned i slutningen af 20’erne.
  • Parkinsons sygdom har hovedsymptomer som rysten, muskelstivhed og langsomme træge bevægelser
  • Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Man mister flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin.
  • Sygdommen kan på nuværende tidspunkt ikke helbredes, men ved et optimalt behandlingsforløb kan langt de fleste personer forvente en høj grad af symptomdæmpning og et livsforløb, som ikke bliver kortere på grund af sygdommen.

Kilde: Parkinsonforeningen

00:50

Se indslag: Gennem næsten 3 år har en gruppe Parkinson patienter og pårørende hver uge danset i Sevel Hallen

Luk video