67 år gamle garager revet ned: Kampvognene i Holstebro får nyt hjem

Jydske Dragonregiment er gået i gang med at skifte de gamle garager fra 1953 ud med fire topmoderne anlæg.

Der er mange ting, som har ændret sig i løbet af de sidste 67 år. Det gælder også kampvogne.

Fra engang at have været forholdsvis små og simple, er moderne kampvogne nu nærmest gigantiske pansrede computere på larvefødder, fyldt til randen med højteknologisk udstyr. Og den slags kræver en ordentlig garage.

quoteeg er vildt glad for, at vi nu er kommet i gang med at få bygget de faciliteter, som vores personale og materiel fortjener.

Anders Poulsen, oberst, Jydske Dragonregiment

Derfor er man gået i gang med at udskifte garagerne hos Jydske Dragonregiment i Holstebro. De gamle garager fra 1953 er 67 år gamle. De er fra en periode, hvor der var knapt så store krav til både pladsen og arbejdsmiljøet omkring hærens materiel, men nu er det på høje tid at sige farvel til de gamle bygninger. 

- Jeg er vildt glad for, at vi nu er kommet i gang med at få bygget de faciliteter, som vores personale og materiel fortjener. De næste to år får vi revet nogle af vores gamle garager ned, og så får vi bygget nogle af de mest moderne garager og mandskabsfaciliteter, der findes i hæren, siger Anders Poulsen, oberst og chef på Jydske Dragonregiment.

I1953 foregik garagetjeneste sådan i al slags vejr.
I1953 foregik garagetjeneste sådan i al slags vejr.
Foto: Jydske Dragonregiment
Når byggeriet står færdigt i 2022 vil garagetjenesten se sådan her ud indefra.
Når byggeriet står færdigt i 2022 vil garagetjenesten se sådan her ud indefra.
Foto: Jydske Dragonregiment

Vigtigt at kunne tørre igen

På kasernen i Holstebro er nedbrydningen af garagerne gået i gang. Der skal i alt bygges fire nye garageanlæg. Den første garage forventes at stå færdig i januar 2022 og den sidste i august 2022.

Selv om byggeprojektet kommer til at fylde og kan give nogle gener i hverdagen, så er det besværet værd, mener Kasper Munk Sørensen, som er chef for logistiksektionen ved panserbataljonen.

- Det betyder først og fremmest, at vi kan få vores rigtig dyre og meget tekniske materiel ind, hvor det kan stå opvarmet. Det betyder meget i forhold til at kunne holde kampvognene i drift og holde fejlene på kamvognene på et minimum. Og så får vores folk deres hverdag i nogle opvarmede lokaler i stedet for nogle kolde garager, og det betyder selvfølgelig rigtig meget for dem, siger han.

Selv om soldaterne er vant til at være ude i al slags vejr, så er der stadig brug for en opvarmet garage, forklarer Kasper Munk Sørensen.

- Det er kampmateriel, og det er beregnet til at blive vådt og beskidt, og det må det selvfølgelig gerne blive. Det må soldaterne også. Men når man er færdig med at være våd og beskidt, så er det vigtigt at man har nogle steder, hvor man kan få tørret alting ordentligt og vedligeholdt både sig selv og sin udrustning, siger han.

Også i Skive er der skudt gang i et lignende garagebyggeri. Her er man to måneder inde i byggeprocessen og dermed lidt længere end i Holstebro.

Kasper Munk Sørensen ser frem til at kunne parkere kampvognene i tørvejr.
Kasper Munk Sørensen ser frem til at kunne parkere kampvognene i tørvejr.

En af de største investeringer nogensinde

Byggeriet er en del af projekt Modernisering af Hærens Materiel- og Mandskabsfaciliteter.

Det samlede projekt består af 32 byggeanlægsprojekter fordelt på ni tjenestesteder i hele landet, som opføres i de kommende år. Projektet er et af de største byggeanlægsprojekter i Hæren nogensinde, og det primære formål er at forbedre arbejdsvilkårene for de soldater, der skal vedligeholde køretøjerne, samt sikre moderne faciliteter til opbevaring af hærens store tunge køretøjer.

Samtidig bliver der etableret langt bedre faciliteter til opbevaring af materiel samt bade- og omklædningsfaciliteter til soldaterne.

Hæren har gang i adskillige byggeprojekter i hele landet.
Hæren har gang i adskillige byggeprojekter i hele landet.
Foto: Jydske Dragonregiment

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.