5 gode råd: Undgå trampolinskader

Sidste år kom flere end 7000 børn til skade på trampoliner. Her er fem gode råd til at undgå skaderne.

De er over alt - havetrampolinerne. Men med trampolinerne følger mange skader. Sidste år kom flere end 7.000 børn til skade på en trampolin. Hver fjerde endte på skadestuen med knoglebrud.

Børneulykkes fonden har udformet fem gode råd til forældre, der vil undgå børnenes trampolinskader.

1. Hop altid én ad gangen

- Er I flere, der hopper, kan I nemt støde sammen og komme til skade. Hvis du alligevel ikke kan lade være så hop med en på nogenlunde samme højde og størrelse som dig selv

2. Brug altid sikkerhedsnet

Det er en rigtig god idé, at din trampolin har et sikkerhedsnet. Så falder du ikke ud over kanten, når du hopper, og dine små søskende kan ikke komme op på trampolinen og komme til skade. Et net sikrer ikke mod alle skader. Tjek at det er i orden, og at lukningen virker og holder. Hop hverken over eller mod nettet med vilje.

3. Slå aldrig saltomortaler

Det er sjovt at slå saltomortaler og kolbøtter på trampolinen, men det er også farligt. Du kan komme meget slemt til skade med nakke og ryg, hvis du lander forkert. Derfor er det bedst, hvis du helt lader være.

4. Børn under seks år skal have en voksen ved trampolinen

Små børn kan ikke kan styre deres hop og, hvordan de lander. Samtidig er deres knogler mere sårbare overfor brud, og det er den aldersgruppe, der er mest udsat for skader på hoved og nakke. 
Når du er sammen med barnet ved trampolinen, er det en god idé at forklare, at det er godt og sjovt at hoppe på trampolin, men at man skal hoppe med omtanke. Sæt nogle klare regler for hop på trampolinen sammen dit barn.

5. Husk at give trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt

Hop aldrig på en trampolin, der er gået i stykker. Der må f.eks. ikke være huller eller revner der, hvor du hopper, og fjedrene skal være ordentlig dækkede. Opdager du, at der er noget galt med trampolinen, så husk at sige det til dine forældre

Børneulykkesfonden uddyber rådene læs selv mere her

Trampolinspotting

Trampolinerne er på få år blevet allemandseje. Hos supermarkedskæden Bilka er det nu 15 år siden at de begyndte at forhandle trampoliner. Alligevel oplever Bilka fortsat, at der er en kraftig stigning i efterspørgslen på både små og store trampoliner. Billedet nedenfor er et udsnit af et villakvarter i Holstebro. De små runde cirkler i haverne er trampoliner.

Zoom ind på kortet og tæl selv - det er næsten sværest at finde haver uden en trampolin.