40.000 tons gylle til Østdeponi

Østdeponi ved Herning får miljøgodkendelse til at modtage 40.000 tons gyllerester fra Maabjergværket over de næste to år

Det nye biogasanlæg Måbjergværket ved Holstebro er kommet op i omdrejninger. Det betyder, at en masse restprodukter kan bruges til at lave vedvarende energi. Nu er der så kommet styr på, hvem der skal bearbejde nogle af restprodukterne.

20.000 tons om året

Det bliver storlossepladsen Østdeponi mellem Arnborg og Fasterholt i Herning Kommune, som de kommende to år har fået miljøgodkendelse til at modtage 20.000 tons gyllerester om året. Gylleresten kaldes fiberfraktion, og det er en helt speciel slags, der ikke lugter. Det har været en overvejende årsag til, at Østdeponi har fået miljøgodkendelsen.

 - Lugten er fjernet, og det er en rigtig god gødning, fortæller formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Herning, Finn Stengel Petersen (S), til AOH.dk.

Miljøet belastes

Det er ikke kun en dans på roser, at modtage 40.000 tons gyllerester over to år. Fiberfraktionen udskiller nemlig amoniakdampe, og dampene kan måske med tiden ændre på, hvad der vokser i og omkring Søby Brunkulslejer.

 - Vi forventer ikke, at der kommer særligt meget fiberfraktion om sommeren. Der bruges det til gødning på markerne. Og hvis man ikke kan løse problemet med oplagring af den fiberfraktion, vil vi få et problem med omstillingen til grøn energi, fortsætter Finn Stengel Petersen til AOH.dk.

Det var et enigt teknik- og miljøudvalgt, der godkendte miljøgodkendelsen til Østdeponi for de kommende to år.