20-årig kok optaget på landsholdet: Marks store passion er spændende desserter
Mark Geertsen Bro er vild med desserter og ny mand på junior kokkelandsholdet.
Selvom Mark Geertsen Bro kun er 20 år, så fejler ambitionerne intet.
- Jeg drømmer om at være med til at hæve standarten på en restaurant. Har de ingen Michelinstjerne, så vil jeg gerne være med til at de får en. Har de en, så skal vi have to, og har de to, så skal vi have tre, fastslår den unge kokkeelev, der er i lære på Phønix i Holstebro.
Han er færdig som elev til september og nu optaget på det eftertragtede kokkelandshold, efter han både fik en plads og stor ros ved optagelsesprøven for nylig.
- Jeg ved ikke, om det er en drøm. Jeg tror nærmere, det er et mål, fortæller Mark Geertsen Bro og fortsætter:
- Jeg er altid gået efter at blive så god som overhovedet muligt. Hvad enten det har været indenfor sport eller mit fag, fortæller han.
Søde drømme
I øjeblikket jonglerer Mark både med pander og gryder i såvel det salte, som det søde køkken, men der er ingen tvivl om, hvad hans hjerte banker mest for.
- Det er desserter. Jeg har selv en meget sød tand, og så synes jeg, det er fantastisk at eksperimentere med smage og anretning indenfor desserter. Her skal retten ikke servers varm, så man har lidt mere tid til at anrette, så man faktisk kan få en dessert til at ligne et kunstværk, fortæller Mark.
Der bliver nørdet ned i allermindste detalje. For eksempel bager han selv tuilles, som er små sprøde kiks til pynt af desserter.
- Det giver det lige tre til fire procent mere, at gæsterne kan få en lille personlig hilsen, som ikke nødvendigvis er den samme på deres dessert. Det kan for eksempel være en lille sommerfugl eller et udsnit af en honningkube, forklarer dessertkokken.
Altid drømt om at blive kok
Mark Geertsen Bro er fra Aulum, og det var hjemme i køkkenet, drømmen om at blive kok blev født.
- Jeg elskede at stå ved køkkenbordet og hjælpe min far, når han lavede mad, fortæller Mark.
Engang fik han lov til at overvære en prøve for kokkelever, og så var han helt solgt.
- Det var bare det, jeg skulle, fastslår han.
Han har en stille drøm om engang med årene at lave en restaurant, som udelukkende serverer desserter.
- Så vidt jeg ved, findes der en i Australien. Kan du ikke lige se det: Syv serveringer kun med desserter og noget i glassene, der passer dertil, fantaserer han.
Men først skal der ske en hel masse andet. Fremover skal han mødes med juniorkokkelandsholdet to gange om måneden, og i 2022 skal de til den første store konkurrence.