19-årigs mareridt: Du er ikke dansker

Handelsskole-elev er både født og opvokset i Holstebro, men nu har han fået at vide, at han ikke er dansk statsborger.

Den 19-årige Daniel Dalakun Hornstrup er blevet fanget i et noget nær kafkask mareridt.

Daniel er født og opvokset i Holstebro - fire gange har han fået udstedt et dansk pas, men kort før sin 18 års fødselsdag fik han af Udændingeservice at vide, at han ikke er dansk statsborger og derfor er tvunget til at søge opholdstilladelse.

- Man føler sig ikke velkommen i det land, man er født og opvokset i. Og det bliver man lidt ked af, siger Daniel Dalakun Hornstrup til TV/MIDT-VEST.

Det var Holstebro Kommune og det daværende Holstebro Politi, der udstedte de fire pas til den 19-årige handelsskole-elev. Udlændingeserivce siger, at han aldrig skulle have haft et dansk pas, fordi hans forældre ikke blev gift, før de gik fra hinanden for 15 år siden.

Men hvem der er skyld i fejlen, ved Daniel ikke.

- Det er i hvert fald ikke min fejl. Jeg ved ikke, hvem man skal bebrejde, siger han.

Mister rettigheder

Daniel Dalakun Hornstrup opholder sig nu i sit hjemland på en midlertidig opholdstilladelse, der gælder indtil 2012 og herefter kan forlænges. Men det faktum, at han ikke er dansk statsborger, kan få store konsekvenser - blandt andet mister han sin valgret, han kan ikke aftjene værnepligt, og der er formentlig også jobs, han ikke kan søge uden et dansk statsborgerskab.

Den 19-årige vestjyde har en thailandsk mor, som kom til Danmark for 25 år siden og har permanent opholdstilladelse. Hans far er dansk, og Daniel er døbt og konfirmeret i Holstebro.

Interview med Daniel Dalakun Hornstrup:

01:02 Luk video