13-årige Catinka går på Den Kongelige Balletskole: - Jeg ved ikke om det er min drøm endnu

Dette er et portræt i TV MIDTVESTs portrætserie ENESTÅENDE, hvor vi sætter fokus på ti midt- og vestjyske personligheder.

Det er kun fire måneder siden, at Catinka Thusholdt fra Holstebro flyttede til København – ikke sammen med sin familie, men alene for at gå på Den Kongelige Balletskole. Hun er 13 år.

- Jeg bor på kollegiet, som faktisk er i samme bygning som Det Kongelige Teater. Jeg bor på værelse sammen med en, der hedder Anna Sofie, som også gik på balletskolen i Holstebro, fortæller Catinka Thusholdt.

Hun havde kun danset ballet i to år, da tilbuddet kom fra Den Kongelige Balletskole. Trods tvivl sagde hun ja tak, for hun mener, at man ikke altid behøver at være sikker for at træffe en beslutning.

- De fleste, der går på den her skole, de drømmer nok om at blive balletdansere, men jeg ved ikke, om det er det, jeg vil endnu. Men jeg har bare besluttet mig for, at jeg i det her år vil gøre mit bedste og lære så meget som muligt, siger den 13-årige pige, der startede med at danse ballet i Holstebro.

Svær beslutning

Selv om det er en drøm for mange at blive optaget på Den Kongelige Balletskole, så var det for Catinka Thusholdt en svær beslutning, hun skulle træffe, da mailen om, at hun var optaget på skolen kom.

- Det var svært. Jeg troede jo, at jeg ville sige nej, men så endte det jo med, at jeg sagde ja, fordi det var så stor en mulighed. Hvis jeg havde sagt nej, ville jeg jo ikke kunne komme herover senere. Men hvis jeg sagde ja, så kunne jeg jo altid komme hjem igen. Derfor har jeg valgt det, forklarer Catinka Thusholdt.

Aftenerne er de sværeste

Selv om det krævede ekstra overvejelser, så er Holstebro-pigen i dag glad for at gå på skolen i København.

- Når jeg danser, synes jeg bare, jeg bliver glad og føler mig fri. Jeg laver det, jeg elsker, siger hun.

Det har dog været hårdt at flytte hjemmefra som 13-årig og være væk fra sin mor, far og to storebrødre.

- Det er sværest om aftenen, synes jeg. Når jeg skal sove, så bliver det lidt svært. Jeg snakker med mine forældre om morgenen og aftenen og tit, hvis jeg ikke kan sove, så ringer jeg bare til dem igen, så plejer jeg at falde i søvn efter det. Men det går allerede meget bedre, end det gjorde i starten, siger Catinka Thusholdt.

Trods sin unge alder har hun allerede et godt råd, som hun mener, at andre børn kan lære noget af. Et råd hun selv følger, når hun er på Den Kongelige Balletskole.

- Man skal ikke tænke, at det skal være perfekt, men at man bare skal gøre sit bedst. Man bliver nødt til at lave nogle fejl, for så kan man lære af dem, og så bliver man endnu bedre, mener Catinka Thusholdt.

Inden jul var hun med i Det Kongelige Teaters opsætning af Nøddeknækkeren. 

13-årige Catinka Thusholdt havde kun danset ballet i to år, da tilbuddet fra Den Kongelige Balletskole i København kom. Nu udlever hun den Kongelige Balletdrøm, hun ikke vidste hun havde. 

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Livsstil.