1000 nye arbejdspladser tættere på realitet

Bestyrelsesformanden for bioethanol-projekt ved Holstebro var onsdag til møde i Energiministeriet. 1000 arbejdspladser synes tættere på virkelighed.

Der er nu bedre udsigt til produktion af bioethanol på en ny fabrik med 1000 arbejdspladser i Måbjerg ved Holstebro.

Onsdag formiddag lavede bestyrelsesformanden i Maabjerg Energy Concept, Jørgen Udby, sammen med embedsmænd i Energiministeriet en tidsplan for, hvordan og hvornår bioethanol-projektet kan blive en realitet.

- Mødet gik rigtig godt, og jeg er meget fortrøstningsfuld. Vi er nu klar til at tage arbejdstøjet på, siger Jørgen Udby.

Projektet er en del af regeringens vækstplan. Inden bioethanol-projektet og de mange arbejdspladser kan blive til virkelighed, er det dog nødvendigt, at der bliver beregnet en pris for produktionen af bioethanol. Og det var en tidsplan for netop det, dagens møde handlede om.

Trecifret millionstøtte i fare

For en uge siden kom det ellers frem, at hele projektet var i fare for ikke at blive til noget. Det skyldtes, at der endnu ikke var lavet en tidsplan for beregningen af bioethanol-produktionen.

En afklaring skal nemlig være klar inden den 1. april. Sker det ikke, bliver projektet ikke til noget, fordi det ikke får et EU-tilskud på 293 millioner kroner. Et tilskud, der er livsvigtigt for projektet.

Netop derfor er dagens afklaring en stor lettelse for bestyrelsesformanden i Maabjerg Energy Concept.

- Der er enighed om, at der skal laves et rigtigt regnestykke omkring projektet inden udgangen af februar. Derudover skal der træffes en politisk beslutning inden udgangen af marts, fortæller Jørgen Udby.

Rapport skyld i forsinkelse

En rapport fra Energiministeriet i juledagene var skyld i, at beslutningen om udregning af bioethanol-produktionen blev udskudt.

I rapporten fastsatte Energiministeriet produktionsprisen til 6,50 kroner pr. liter bioethanol, som skal blandes sammen med brændstof til biler. Det var en del dyrere end de 5 kroner pr. liter, som investorerne i Maabjerg Energy Concept regnede med.

På samme tid anbefalede Klima- og Energiminister Lars Christian Lilleholt også at udskyde beslutningen.

Deltager i processen

Udover, at der nu tegner sig en lysere fremtid for det omfattende projekt, glæder dagens møde bestyrelsesformanden ekstra meget.

- Vi bliver medinddraget i den beslutningsproces, der nu venter, og det er jeg meget tilfreds med, siger han.

Maabjerg Energy Concept kommer nemlig til at sidde til bords med alle andre aktører i beslutningsprocessen.

- Vi vil sammen Energistyrelsen og en hel række andre ministerier såsom Transport-, Landbrug- og Vækstministeriet være med til at træffe beslutningerne vedrørende fremtiden, siger Jørgen Udby.

Politisk pres for hjælp

Flere partier i Folketinget lægger pres på regeringen for at hjælpe projektet. Således har både Socialdemokraternes Jens Joel og SF’s Pia Olsen Dyhr hevet Klima- og Energiministeren i Folketingssalen onsdag eftermiddag.

Her vil de begge spørge ind til regeringens holdning til projektet - samt vide, hvad den vil gøre for at sikre, at projektet ikke mister EU-støtten.

Yderligere vil de vide, hvad regeringen helt konkret vil gøre for at fremme projektet, så de 1000 arbejdspladser og den miljøvenlige bioethanol-produktion i Måbjerg bliver til noget.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Politik.