10 piller udgør Brians morgenmad - sætter sin lid til ny aftale

Brian Schultz er afhængig af smertestillende medicin for at komme gennem hverdagen. Han sætter sin lid til, at ny aftale kan få ham på operationsbordet.

2:15
Brian Schultz har en stor beholdning af piller for at imødekomme sine mange smerter.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

57-årige Brian Schultz fra Holstebro ved mere om piller end de fleste.

Hver morgen starter med en blanding af lyserød, gul og grøn, når håndfulden af smertestillende piller skal skylles ned for at hjælpe vestjyden gennem hverdagen.

I alt bliver det til 10-12 piller inden morgen er blevet til middag.

- Man er ikke så sulten lige efter, konstaterer han.

9. januar 2021 faldt Brian Schultz på trappen i sin opgang. Mødet med betongulvet resultererede i to brud på ryggen og to diskusprolapser. De kom oveni den diskusprolaps, han havde i forvejen.

To år senere venter han stadig på den operation, der skal give ham livet tilbage.

- Jeg har været rundt i det meste af Jylland for at blive udredt, siger han.

Brian Schultz er afhængig af sit korset, når han skal omkring. Men han må kun bruge korsettet få timer om dagen for at holde musklerne ved lige.

Vil sende patienter til privat hospital

For et års tid siden blev Brian Schultz' rygoperation udskudt i sidste øjeblik ovenpå et år med coronaramte operationer. Så kom sygeplejestrejken, og ventetiden gik fra lang til uoverskuelig.

Derfor sætter Brian Schultz sin lid til, at den aftale om behandling på private hospitaler, som regeringen lørdag har præsenteret, kan hjælpe ham af med sine smerter.

Delaftalen om en akutplan for det danske sundhedsvæsen gør det billigere for det offentlige at sende patienter på et privathospital. 

Det skal være med til at reducere ventelisterne, da de mindst komplekse patienter kan behandles privat og dermed give bedre plads til patienter som Brian Schultz.

- Det må alt andet lige hjælpe mig. "Småoperationer" bliver skubbet ud i det private, så de omfangsrige kan komme til i det offentlige, lyder det fra Brian Schultz.

Brian Schultz kan makismalt gå nogle få hundrede meter før han må hvile.

Kan give problemer

Hos Region Midtjylland, der har Brian Schultz som patient, lyder vurderingen, at den nye aftale kommer mange patienter til gode.

- Men vi skal også være opmærksomme på, at de offentlige hospitaler er meget udfordrede for tiden.

- Vi kunne frygte, at en styrkelse af det private fører til, at personalet rejser til privathospitalerne, siger Jens Friis Bak, der er lægefaglig direktør på Regionshospitalet Gødstrup.

På trods af potentielle udfordringer, så mener direktøren, at aftalen er den rigtige.

- Privathospitalerne kan tage en lille del, men de store opgaver ligger i det offentlige, understreger han.

I Holstebro forholder Brian Schultz sig optimistisk til aftalen.

- Jeg tør ikke stille de store forhåbninger op, men jeg tør ikke at juble endnu. Jeg skal ligge på operationsbordet, før jeg tror på det.