Miljøforkæmperen Bjarne er ikke tilfreds: Regionen renser ikke dybt nok ved Høfde 42

Bjarne Hansen fra Thyborøn er ikke begejstret for regionens beslutning om, hvor dybt der bør renses, før forureningen ved Høfde 42 er væk.

2:25
Regionen har besluttet at rense alt ned til 3,5 meter under havets overflade.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Miljøforkæmper Bjarne Hansen fra Thyborøn har sammen med sin far kæmpet i årevis for at få renset og ryddet op omkring Høfde 42.

Pengene er nu fundet, og Region Midtjylland har efter en faglig begrundelse besluttet at alt ned til 3,5 meter under havets overflade skal renses ned til et siltlag.

Men ifølge en rapport fra det gamle Ringkøbing Amt fra 2003, er det depotet, som ligger under de 3,5 meter og siltlaget, hvor forureningen er størst.

Derfor er Bjarne Hansen langt fra tilfreds med afgørelsen.

- Vi skal have badegæster, der kommer her, vi kan jo ikke have det her til at sive rundt i 10 eller 20 år mere. Vi kan jo ikke invitere folk her op, og hvad så med om 30 år, skal vi så til at rense en smule mere igen, siger han.

Det er fra havets overflade og 3,5 meter ned i jorden til et såkaldt siltlag, som regionen har besluttet, der skal renses.
Det er fra havets overflade og 3,5 meter ned i jorden til et såkaldt siltlag, som regionen har besluttet, der skal renses.
Foto: Grafik, TV MIDTVEST

Formand: Faren bliver fjernet

Bent B. Graversen (V), der er formand for udvalg for regional udvikling ved Region Midtjylland, mener ikke, at der skal laves ændringer i beslutningen, da der bliver gjort det nødvendige.

- Der er ikke nogen risiko. Faren er fjernet for strand, havmiljø og mennesker, når man har fjernet ned til siltlaget, for så er man så langt under terræn, at man ikke vurderer, at der er en forureningsfare, forklarer formanden.

Bjarne Hansen tror på rapporten fra 2003, og derfor køber han ikke udvalgsformandens forklaring.

- Det kommer fra Folketinget, at nu skal det væk, for de kommende generationer skal ikke have det her at bøvle med, men så graver de bare ned til det, og så lader de resten ligge dernede, siger miljøforkæmperen.

I løbet af denne uge kommer der bud fra forskellige firmaer på, hvordan oprensningen helt præcis skal fjernes.

Der er i alt sat 250 millioner kroner af til at rydde op i området omkring Høfde 42.