Skæbner i tal: Hvem er de hjemløse?

​Du ser dem rundt omkring på gader og stræder, men hvad ved du om dem?

70 procent af de hjemløse er mellem 30 og 59 år. Halvdelen har ingen uddannelse. 19 procent har anden etnisk baggrund end dansk.

TV MIDTVEST kører i denne uge et onlinetema om hjemløse, men begrebet hjemløs skaber let forvirring.

Man er hjemløs, når man ikke har en bolig – hverken ejet eller lejet, men derimod er henvist til midlertidige boalternativer, eller hvis man bor midlertidigt og uden kontrakt hos familie eller venner. Samtidigt betragtes man også som hjemløs, hvis man er uden et opholdssted til den kommende nat.

I Midt- og Vestjylland var der ved den seneste hjemløsetælling i 2015 440 hjemløse. På landsplan var der 6.138 hjemløse. Langt størstedelen af de hjemløse bor i landets fire største byer.

N'Dong kom til Danmark som 24-årig. Han var gift med en dansker, som han fik en datter med. Nu er han skilt, arbejdsløs og hjemløs. 
N'Dong kom til Danmark som 24-årig. Han var gift med en dansker, som han fik en datter med. Nu er han skilt, arbejdsløs og hjemløs. 
Foto: Knud Lind, TV MIDTVEST

Mangler uddannelse

Ifølge Hus Forbi, så har halvdelen af de hjemløse ingen uddannelse. Omkring 25 procent er droppet ud af folkeskolen, og cirka 30 procent har ikke anden uddannelse end grundskolen.

Der er dog 11 procent, der har en studentereksamen, 22 procent med en erhvervsfaglig uddannelse og 13 procent med en videregående uddannelse.

22 procent af hjemløse været anbragt udenfor hjemmet eller modtaget en forebyggende foranstaltning i løbet af deres barndom.

90 procent af hjemløse ønsker sig en bolig.

En hjemløs kan have en bolig

Man kan være såkaldt ”Funktionelt hjemløs”. Dette dækker de personer, som har et sted at bo, men alligevel vælger at sove på gaden eller på et herberg.

Det kan ifølge Hus Forbi skyldes, at de ikke kan lide at være alene, eller at de måske bor et sted, hvor de ikke trives. De funktionelt hjemløse er med i statistikken, hvis de har sovet på gaden den dag, hvor der har været optælling.

Herunder kan du læse om tre forskellige skæbner fra gaden: