Vestjysk par tabte sag om forsørgerpligt

Eva Møller og Bo Lyngvig fra Sønder Felding er et af tre par, som har lagt sag an mod staten for brud på grundloven i sag om gensidig forsørgerpligt. Nu er dommen faldet.

Mandag har Retten i Helsingør frifundet Beskæftigelsesministeriet og tre kommuner, heriblandt Herning Kommune, i en principiel sag om forsørgerpligt anlagt af tre ugifte par. Parrene mente, at det var et brud på Grundloven, da et flertal i Folketinget indførte gensidig forsørgerpligt mellem ugifte samlevende par. 

Loven om gensidig forsørgelsespligt for ugifte samlevende par blev indført 1. januar 2014 af Socialdemokratiet, SF, Radikale, DF, Venstre og Konservative. Loven blev efter stor kritik siden afskaffet igen 31. december 2015.

Eva Møller og Bo Lyngvig fra Sønder Felding fik i dag besked om dommen i deres hjem i Sønder Felding. Parret var overbeviste om, at de ville vinde sagen.

- Vi synes, det er rigtig ærgerligt. Nu får kammeradvokaten ret i, at Grundloven kun er vejledende, og så kan politikerne jo tolke den, som de vil, og det kan jo få store konsekvenser i fremtiden, hvor vi lige pludselig skal til at forsørge vores gamle mor, forudser Bo Lyngvig til TV MIDTVEST.

Han og samleveren har mistet 6500 kroner, som de nu ikke får igen. Parret vil nu læse dommen igennem med deres advokat, og overveje, om de vil anke dommen.

- Hvis ikke vi får fri proces , så vil vi ikke gå videre med sagen, for det har vi ikke penge til, siger han. 

I alt skønnes forsørgerpligten for ugifte par at have berørt 7000 par som er blevet trukket i kontanthjælp. Hvis dommen var faldet ud til deres fordel, stod kommunerne således til at betale millioner tilbage til parrene. Men Retten i Helsingør, der har behandlet sagen, har altså mandag fastslået, at den gensidige forsørgerpligt ikke var i strid med Grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og dermed får parrene ingen erstatning. 

Hensigten med loven var at sidestille samlevende par med gifte par, der har gensidig forsørgerpligt. Loven betød, at en samlever i arbejde havde pligt til at forsørge sin kæreste, hvis han eller hun mistede sin egen indtægt og kom på kontanthjælp. Derfor blev omkring 7000 par trukket i kontanthjælpsydelsen, indtil loven blev afskaffet. 

Par modtog i dag dommen i retssag mod staten.

Se indslag i TV MIDTVEST med Bo Lyngvig og Eva Møller fra den 6. maj 2014. 

Et par fra Sdr. Felding lægger nu sag an mod staten på grund af de nye regler om gensidig forsørgerpligt for samlevere:

 


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.