Vejkryds kaos: Holder stille op mod et kvarter hver dag

I et vejkryds ved Herningvej må bilerne vente længe bare for at komme ud på hovedvejen. Et problem der koster firmaer masser af penge

Vejbøvl
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Tid er penge - det er et af vor tids klassiske citater.  Og passer det gamle ordsprog, så er et af vejkrydsene syd for Holstebro ved Herningvej, et sted der dagligt sluger masser af penge fra flere store virksomheder.

På et normalt hverdagsdøgn kører der nemlig over 14.000 biler på strækningen mellem Holstebro og Herning. Og i myldretiden betyder det stor ventetid for de biler, der skal ud på Herningvej.

Det er særligt dyrt for de virksomheder, der ligger i området omkring Skautrupvej. Deres chauffører og lastbiler kan holde og vente i op mod et kvarter, før der er fri bane.

Derfor presser de nu på for at få ændret krydset. Og de får opbakning fra en lokalpolitiker.

- Her ved krydset Skautrupvej/Herningvej kan man risikere at vente op til et kvarter til 17 minutter i myldretiden om morgen for bare at kunne komme på Herningvej, forklarer Anders Jacobsen fra Venstre.

Alt for lang tid at vente, mener han. Derfor vil han nu have krydset lavet om. 

Firmaer taber penge

Køkkenfabrikken TMK, der ligger ved Skautrupvej er enige med Anders Jakobsen. De har i flere år presset på for at få ændret krydset. 

- Det ene er jo alt den tid, der går med alle de lastbiler, vi har, der kommer ind og ud, at det tager så lang tid. Det er jo omkostninger, og det er der jo nogen, der skal betale. Og vi kan bare se den ventetid, der er deroppe til at komme ud på Herningvejen, den øges simpelthen og man kommer til at holde der længere og længere tid, forklarer Ole Lund Andersen, der er adm. direktør i TMK.

Og det er ikke den eneste udfordring.

- Det andet aspekt er selvfølgelig sikkerheden. Vi kan jo se, at der er mange, mange farlige situationer, fordi folk begynder at tage chancer, når de har holdt der i lang tid. Folk bliver utålmodige, og så bevæger man sig ud på vejen, når de virkeligheden måske skulle have holdt der lidt længere tid, og der er sket ulykker deroppe også, og det bekymrer mig, siger Ole Lund Andersen.

En af vognmændene hos TMK hedder Henrik Kronborg, og hans chauffører kører mange ture dagligt til og fra køkkenfabrikken.

- De er godt nok lidt trætte af det. Når de skal afsted i myldretiden, så kommer det faktisk sommetider fra dem, at de ligeså godt kan tage en kop kaffe ekstra, fordi vi kommer til at holde deroppe alligevel, så er det er ved at være lang tid, vi holder deroppe hver dag, forklarer Henrik Kronborg.

For ham er ventetid i krydset lig med penge ud af vinduet. 

- Med 15 biler hver dag, der kører herned ad op til flere gange om dagen, jeg har ikke regnet på det, men det er mange penge. Og jeg har ikke lyst til at regne på det, fortæller Henrik Kronborg

Hvad er løsningen?

Lige nu ejes strækningen af Vejdirektoratet. Derfor kan Holstebro Kommune ikke uden videre etablere enten lyskryds eller rundkørsel.

- Løsningen er, at Holstebro Kommune allerede nu overtager vejmyndigheden på vejen i stedet for 2018, så vi selv kan bestemme, hvad der skal ske med vejen, det kunne fx være et lysreguleret kryds, forklarer lokalpolitiker Anders Jacobsen.

Men den løsning er Holstebros borgmester ikke helt med på.

- Holstebro Kommune overtager ikke nogen forpligtelse, før vi skal. Det ligger helt fast. Men dernæst kan vi jo godt snakke om, hvad vi skal gøre ved krydset. Om det skal være en rundkørsel, som har været ønsket. Det vil jeg meget gerne gå i dialog om, siger HC. Østerby.

Derfor har borgmesteren i stedet taget kontakt til vejdirektoratet og indkaldt dem og virksomhederne i området til møde

- Det er jo staten der har forpligtelsen, men jeg ser gerne, at vi kunne snakke os frem til en løsning her og nu, fordi der er rigtig, rigtig lang tid til motorvejen står færdig, siger HC Østerby.

Og det er gode nyheder for køkkenfirmaet TMK.

- Det glæder mig, for det er den første gang, det lykkes. Så det er dejligt at man er blevet lydhør i kommunen, for jeg fik jo et brev tidligere på ugen og det var nærmest et afslag på, at man ville gøre noget, så jeg håber bestemt, at vejdirektoratet, kommunen og os virksomheder og borgere i lokalområdet kan få en løsning, der gør at vi kan hurtigt og ikke om 2 eller tre år, men måske allerede i år, kan få skabt en rundkørsel og få sikre forhold herude, fortæller Ole Lund Andersen, der er adm. direktør i TMK.

Vi har i dag været i kontakt med Vejdirektoratet. De medgiver, at vejkrydset skaber store problemer, og de afviser ikke, at der kan findes en løsning.

3:05
Virksomhederne i området ved krydset Skautrupvej/Herningvej er trætte af ventetid i myldretrafik. Det koster dem penge.