Vælgerlussing til DF: Herningenser ryger ud af Europa-Parlamentet

Dansk Folkepartis Anders Vistisen er færdig i EU-Parlamentet, efter at partiet overraskende har mistet tre af sine fire mandater. 

Mens Venstre har haft en rigtig godt valg til Europa-Parlamentet, ser det noget mere skidt ud for Dansk Folkeparti og ikke mindst Anders Vistisen fra Herning.

Dansk Folkeparti mistede tre af sine fire mandater, og dermed er det farvel til Europa-Parlamentet for denne gang.

quoteNu skal jeg ud og finde mig et rigtigt arbejde, og det bliver spændende. Det bliver også dejligt at få mere tid med familien.

Anders Vistisen, DF

- Det blev desværre ikke det valg, som vi havde håbet på. Vi havde satset på at få to mandatater, men det fik vi ikke, og det er vi kede af, siger Anders Vistisen.

Den 31-årige herningenser, der har kone og en søn, skal nu ud og finde sig et arbejde.

- Nu skal jeg ud og finde mig et rigtigt arbejde, og det bliver spændende. Det bliver også dejligt at få mere tid med familien, siger Vistisen.

Vistisen havde først krævet, at han skulle være spidskandidat, da det for ham var "den eneste position, der var relevant". Men partiledelsen satte ham stolen for døren og insisterede på, at hans nære ven Peter Kofod fik den øverste plads.

Anders Vistisen holdt tale ved Dansk Folkepartis valgfest søndag aften. Vistisen har blev valgt ind i Europa-Parlamentet ved sidste valg i 2014.
Anders Vistisen holdt tale ved Dansk Folkepartis valgfest søndag aften. Vistisen har blev valgt ind i Europa-Parlamentet ved sidste valg i 2014.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Søren Gade-effekten er blandt årsagerne

Også Dansk Folkeparti har lagt mærke til Venstres stemmesluger Søren Gade, som ifølge Vistisen er blandt årsagerne til, at DF ikke har haft et særlig godt valg.

- Der er mange grunde til det. Vi kan se, at der har været en kæmpe Søren Gade-effekt ved det her valg, og vi kan se, at de dagsordener, der er blevet talt om, det er ikke dem, som DF står stærkest på. Og så har der været en generel afmatning for partiet her de sidste måneder.

Hvor Dansk Folkeparti ikke har formået at slå igennem politisk, er det lykkedes for Søren Gade uden egentlig at være særlig synlig på landsplan i valgkampen.

- Det er flot og imponerende af Søren Gade, men det er også lidt overraskende i forhold til, at han ikke har fyldt så meget i den landsdækkende kampagne for Venstre, siger Anders Vistisen.

Dansk Folkeparti opstiller på partiliste, og dermed er det så godt som afgjort, at partiets enlige mandat går til folketingsmedlem Peter Kofod. Der er eksempler på, at det kan lade sig gøre at sprænge en partiliste, men det kræver, at Anders Vistisen, som altså er nummer to på listen, får usædvanligt mange personlige stemmer.

Anders Vistisen blev valgt til Europa-Parlamentet i 2014.

Både Anders Vistisen og Søren Gade var gæster i Krydsfelt i februar. Her var EP-valget og blandt andet Brexit på plakaten. Niels Fuglsang (Soc.dem.) var den tredje gæst.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.