Vækstplan: Dårligere beredskab

Beredskabsstyrelsen Midtjylland er bekymret over regeringens og Venstres nye vækstplan. Der er lagt op til store besparelser, som kan give forringelser til borgerne.

Regeringens og Venstres nye vækstplan åbner op for store besparelser på beredsskabsområdet. Det bekymrer Beredskabsstyrelsen Midtjylland i Herning.

- Der er ingen tvivl om, at man skal se på det her med meget stor bekymring. Vi er bekymrede både som medarbejdere, men også som borgere. Jeg er ked af den her situation. Det er uhørligt det her, siger Lars Mikkelsen, tillidsrepræsentant hos Beredskabsstyrelsen Midtjylland.

Forringelse til borgerne

Der skal spares 125 mio. på beredskabsområdet, og det er lig med over 1/3 af budgettet. Det kan ende med en forringelse af tilbuddet til borgerne.

- Det ville betyde, at et kemikalieudslip på havnen i Thyborøn og Hvide sande ville have timer undervejs, før de har backup til den indsats. Vi er her for at beskytte mennesker og værdier. Og her er der ingen tvivl om, at det vil have konsekvenser for både mennesker og i særdeles grad værdier, siger Lars Mikkelsen.

Beredskabsstyrelsen Midtjylland er statslig og skal derfor supplere kommunerne. Det betyder, at Beredskabsstyrelsen rykker ud med specialstyrker, hvis det lokale brandvæsen eksempelvis ikke kan slukke en brand, hvis der er olieudslip, kemikalieudslip eller oversvømmelser.

Borgmester bekymret

Hernings borgmester, Lars Krarup, er også bekymret over besparelsen.

- Man skal tænke sig godt om, for millionerne løber hurtigt, når der er naturkatastrofer eller beredskabet skal ud til en alvorlig ulykke. Man skal tage danskernes sikkerhed og tryghed rigtig alvorligt, og derfor følger jeg tæt, hvordan det kommer til at gå, siger Lars Krarup.

Der er fem beredskabscentre i Danmark, og hvis et af dem skal lukke, vil Lars Krarup gøre alt for, at det ikke bliver Beredskabsstyrelsen Midtjylland.

- Hvis der skal være færre centre, så kan vi godt regne ud, at vi skal være på dupperne, og det prøver vi på at være. Vi må gøre alt for, at vores center ikke kommer i spil, siger Lars Krarup.

Se alle punkterne i vækstplanen her

Se aftenens indslag om Beredskabsstyrelsen Midtjyllands bekymring her:

03:46 Luk video