Uno-X accepterer ikke forbud mod tag-nedrivning

Uno-X har klaget til Natur- og Miljøklagenævnet over Herning Kommunes forbud mod at nedrive Utzon-taget.

Herning Kommune forbyder Uno-X Automat at nedrive det omdiskuterede Utzon-tag, men det forbud vil benzinselskabet ikke acceptere. Det skriver Herning Folkeblad.

Selskabet har derfor valgt at klage til Natur- og Miljøklagenævnet.

- Vi har valgt at opponere mod Herning Kommunes afgørelse. Vi ønsker fortsat tagkonstruktionen revet ned, siger regionschef Paolo Nielsen til Herning Folkeblad.

Tagkonstruktionen er tegnet af arkitekterne Jørn og Jan Utzon og dækker over tankstationen i Poulsgade. Konstruktionen er lavet i limtræ, hvilket ikke er lovligt på en tankstation. Det hæfter de sig ved hos Uno-X.

Taget er som en kirke

Kommunen har vurderet Utzon-tagets bevaringsværdi. Her fik konstruktionen en samlet vurdering på karakteren 2, hvilket er lige under blandt andet folkekirker.  Det er på den baggrund, at Herning Kommune i september vedtog et paragraf 14-forbud, som altså betyder, at Uno-X ikke må skille sig af med taget.

Uno-X mener dog, at kommunen har udstedt forbuddet på ulovlig vis. Tankstationen fik nemlig tilbage i august tilladelse til at gøre noget ved taget på baggrund af jordforureningsloven. Det er derfor Uno-X Automat har valgt at klage.

”Såfremt en kommune meddeler en tilladelse til et byggeri, og selv om det sker i henhold til en anden lovgivning, er kommunen afskåret fra efterfølgende at nedlægge forbud efter planlovens paragraf” - sådan lyder det blandt andet i klageskrivelsen, som Herning Folkeblad har været i besiddelse af.

Sikret mod nedstyrtning

Der kommer formentlig først en afgørelse i sagen til efteråret, da komplicerede sager kan tage op til 12 måneder i Natur- og Miljøklagenævnet. I mellemtiden er Uno-X nødt til at sikre det gamle tag mod nedstyrtning.

- Det er ikke særlig kønt, og det kan kun holde et stykke tid, siger Paolo Nielsen til avisen.

Hvis det går efter planerne, vil Uno-X gerne have skiftet Utzon-taget ud med et helt almindeligt fladt tag.

 


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.