Unge landmænd får glæde af 145-årigs formue

I 1951 efterlod Svenning Laugesen fra Aulum sin formue i en fond. Det er lang tid siden, men i dag spreder fonden stadig glæde hos unge landmænd.

Svenning Laugesen fra Varhede ved Aulum ville i dag være fyldt 145 år. Selvom han hverken fik kone eller børn og levede en stor del af sit liv som velhavende handelsmand i beklædning i Oslo, skulle de trange kår, han voksede op i ved Aulum, ende med at trække tråde helt frem til i dag.

- Han huskede tilbage på, hvordan han som den yngste i en børneflok fra Varhede, hvor der var små kår, måske selv havde en drøm om at få en uddannelse, men det havde han ikke mulighed for. Som gammel blev han ikke gift og havde ingen børn eller oplagte arvinger, så han skænkede alle sine penge til nogle, som var og er i samme båd, som han var det. Det har udmøntet sig i et legat, siger Jens Simonsen, formand for Lauge & Kirsten Pedersens legat. 

Nogle af Svennings penge går også til en skoleklasse fra Agroskolen i Hammerum.
Nogle af Svennings penge går også til en skoleklasse fra Agroskolen i Hammerum.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

I dag ved man ikke særligt meget om Svenning Laugesen, og så alligevel, for han gjorde nemlig så stort indtryk på en norsk advokat, at nordmanden skrev Svenning Laugesens historie ned. Et udsnit lyder således:

"Laugesens salgsmetoder er i virkeligheden et stort eventyr. På samme tid som han hjalp tusinder til at skaffe sig klæder af forskellig art, lagde han dagligt summer til sin egen formue. Men det hjertevindende ved denne mand var hans beskedenhed og hjælpsomhed over for de mange, som havde problemer med at opfylde deres betalingsforpligtelse. Hvor viljen var til stede, men ikke evnen, faldt det ikke laugesen ind at søge sine tilgodehavender indkasseret. Henstand blev givet i det uendelige og oftest med tab. Han havde den sjældne indstilling, at det han tabte på enkelte kunder, tjente han igen på andre, og mange var de overstregninger i hans notesblok som fortalte om ubetalte krav.”

Økonomisk rygstød til unge landmænd

Legatet opkaldte Svenning efter sine forældre fra Aulum, hvor han også flyttede tilbage og boede de sidste år af sit liv, inden han blev begravet på Aulum Kirkegård, hvor gravstenen dog for længst er væk. Her kunne historien om Svenning Laugesen være blevet begravet med ham, men den lever i bedste velgående. 

- Penge skal gå til en tur til Australien på tre måneder sammen med en kammerat, siger Nicolai Willumsen, der har fået tildelt 10.000 kroner af Svenning Laugesens formue.
- Penge skal gå til en tur til Australien på tre måneder sammen med en kammerat, siger Nicolai Willumsen, der har fået tildelt 10.000 kroner af Svenning Laugesens formue.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Svenning Laugesens legat bliver nemlig forsat uddelt. I år er det dog sidste gang, at en ung landmand får en økonomisk indsprøjtning. 100.000 kroner er blevet fordelt blandt ti unge landmænd ud af 25 ansøgere. En af dem er Nicolai Willumsen fra Ikast, der er landmandsstuderende.

- De skal gå til en tur til Australien på tre måneder sammen med en kammerat. Der tager vi vores praktik på skoleopholdet, så vi kan opleve det australske landbrug og generelt få udvidet vores horisont. Når man hører om ham (Svenning Laugesen, red.), kan man et eller andet sted se meget af sig selv i ham. Vi synes, vi er drenge, som vil ud og opleve noget, siger Nicolai Willumsen.

Nogle af Svennings penge går også til en skoleklasse fra Agroskolen i Hammerum, som planlægger en studietur til Nicuragua i sydamerika.

- Man bliver helt rørt over, at sådan en gammel midt- og vestjyde afsætter alle sine penge til fremtidens landmænd. Det er flot, siger Martin Carlsen, der er lærer på Agroskolen.

Med uddelingen af sidste del af Svenning Laugesens formue har fonden de sidste tre år i alt uddelt 350.000 kroner.