Unge arbejdsløse: Vi mister gnisten

Utallige jobansøgninger har ikke givet bonus for 29-årige Dorthe Riis Jensen fra Vildbjerg. Det har givet dårligt humør og modløshed.

Dorthe Riis Jensen fra Vildbjerg er ufaglært og har problemer med ryggen, men er villig til at tage de jobs, hun måtte kunne bestride. Alligevel har hun været arbejdsløs siden sidste sommer, trods utallige jobansøgninger.

- Man mister gnisten og gejsten og man ender med at sidde og glo ud af vinduet. Og det får man jo heller ikke noget job af, siger hun.

I mere end et halvt år har Dorthe Riis Jensen været helt nede i kulkælderen. Så kom hun på jobprøvning på et gartneri i Fredericia, og det fik humøret til at stige igen.

Arbejdsløs i to år

Tina Lau Jensen fra Gjellerup er 26 år. Hun er udlært tjener og ligesom Dorthe Riis Jensen parat til at tage andre jobs. Men de seneste to år uden held. Nu skal hun i praktik i et offentligt storkøkken i Herning Kommune.

- Virksomhederne vil jo gerne have, at man har 10 års erfaring og måske ikke bare det halve, som man har, når man først bliver udlært. Så det er ikke nemt, forklarer hun.

Mange initiativer igang

Herning er en af de kommuner, som har de højeste ledighedstal i landsdelen, blandt unge. Men der er allerede sat en masse skibe i søen for at afhjælpe problemet, forklarer jobcenterleder Bent Larsen.

- Vi skal tænke nyt hele tiden og der kommer hele tiden nye initiativer til, siger han. Og det er ifølge centerlederen nødvendigt, for konsekvenserne er store, når de unge går ledige i lang tid.

- Konsekvenserne er, at de unge mister tilliden til det, der foregår på arbejdsmarkedet. Og det er synd, for der er faktisk muligheder, forklarer han og peger på, at der er ca. 7000 jobskift hvert år i kommunen.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.