Umulige regler lagde drive-in-koncert i graven

Arrangørerne bag en drive-in-koncert blev mødt af 54 siders vejledning til en række krav fra politiet, som skulle efterleves, før arrangementet kunne gennemføres. Det endte med at blive dødsstødet til koncerten.

Bente Bjerregaard og Ulrik Sand Poulsen blev bremset i det arrangement, de ville lave i Hodsager. Her skulle det band, Ulrik Sand Poulsen selv spiller med i, have underholdt lørdag aften. Men det frivillige initiativ druknede i regler, før det kom i gang.
Bente Bjerregaard og Ulrik Sand Poulsen blev bremset i det arrangement, de ville lave i Hodsager. Her skulle det band, Ulrik Sand Poulsen selv spiller med i, have underholdt lørdag aften. Men det frivillige initiativ druknede i regler, før det kom i gang.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Lørdag aften skulle passagerne i mellem 50 og 100 biler have nydt en drive-in-koncert med bandet Dr. Diesel fra parkeringspladsen ved Hodsager Multicenter. Men sådan blev det ikke.

Inden arrangementet nåede at blive til virkelighed, blev det kvalt i en 54 siders vejledning tilhørende en side med regler, der skulle overholdes, før koncerten kunne afvikles forsvarligt i forhold til den nuværende situation med coronavirus.

- Vi er simpelthen blevet druknet i regler fra PAC, der er en sikkerhedsafdeling under politiet, fortæller en af de frivillige arrangører bag, Ulrik Sand Poulsen.

Reglerne ændrede sig

Oprindeligt var arrangementet planlagt til den 1. maj.

- Da vi først kontaktede politiet forud for arrangementet, sagde de, at hvis det hele var gratis, kunne vi bare afholde arrangementet, så skulle vi ikke oplyse det til nogen som sådan. Så kunne vi bare køre på med det, siger Ulrik Sand Poulsen.

Men weekenden inden blev en ny bekendtgørelse om drive in-arrangementer i forbindelse med håndtering af covid-19 vedtaget. Sammen med den fik arrangørerne tilsendt en 54 siders lang vejledning til, hvordan de skulle efterleve kravene.

Det fik dem i første omgang til at flytte koncerten, så den kunne nå at blive sikkerhedsgodkendt.

- Vi havde løbende kontakt med politiet, men til sidst erfarede vi, at vi simpelthen ikke kunne leve op til de krav.

På linje med Roskilde Festival

Forlystelsesbekendtgørelsen er den samme, som blandt andre Roskilde Festival skal efterleve. Arrangørerne i Hodsager skulle derfor have eksempelvis lavet forsikringer og planer for håndteringen af gangbesværede ved en eventuel evakuering.

Ulrik Sand Poulsen med reglerne fra Politiets Administrative Center.
Ulrik Sand Poulsen med reglerne fra Politiets Administrative Center.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Det mener Ulrik Sand Poulsen er lidt skudt over mål ved et to timers arrangement uden eksempelvis barer, og hvor folk kun skulle forlade deres biler for at komme på toilettet.

- Vi savner dialogen omkring det, og klare retningslinjer, der siger, at hvis vi gør det, det og det, så får vi tilladelse. Vi har ikke fået vejledning til, hvad vi skulle ændre til for at nå i mål. Vi har kun fået den her sikkerhedsvejledning, der er Roskilde Festival værdig, og det står overhovedet ikke mål med et arrangement på to timer.

- Man skyder gråspurve med kanoner. Og det, der desværre er udfaldet af det, er, at man hindrer de her arrangementer i at kunne finde sted, siger Ulrik Sand Poulsen.

Når man afholder en koncert, så skal man leve op til forlystelsesbekendtgørelsen. Er det ikke rimeligt nok, at I skal leve op til den?

- Nej, det mener jeg ikke. Jeg synes godt, at man kunne lave nogle mere lempelige regler til et to timers arrangement, fremfor at vi skal til at stille professionelt hegn op, have professionelle sikkerhedsfolk eksempelvis. Det vil jo tage det meste af en uge at gøre klar til sådan et arrangement. Det kunne slet ikke lade sig gøre, siger Ulrik Sand Poulsen, der mener, at ansvaret ligger hos politikerne, selvom det er politiet, der har udstukket reglerne til ham.

- I sidste ende er det vel politikerne. Det er jo dem, der udsteder reglerne, og de har ikke givet nogle ordentlige retningslinjer til politiet om, hvordan de her regler skulle fortolkes.

Vanopslagh: For rigide regler

Og netop en af politikerne er heller ikke begejstret for det udfald, der blev skæbnen i Hodsager.

- Jeg synes, at det lyder helt vanvittigt, at man skal kvæle sådan et godt initiativ i bureaukrati og rigide regler. Det burde man kunne gøre på en mere fornuftig måde, lyder det fra Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh.

- Selvom vi lever i en tid, hvor man skal føre nødvendighedens politik, så behøver man jo ikke føre en politik, der er unødvendig dum. Og det her lyder simpelthen alt for restriktivt, alt for rigidt og alt for bureaukratisk.

Formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, vil gå til erhvervsministeren med sagen.
Formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, vil gå til erhvervsministeren med sagen.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Han understreger, at arrangementer lige nu selvfølgelig skal afvikles, så de er sundhedsmæssige forsvarlige.

- Men vi skal også kunne leve livet, og vi skal ikke kvæle alle gode kreative ideer og de muligheder, der er for at dyrke for fællesskaber, siger politikerne, der opfordrer til sund fornuft.

Med udsigten til at mange arrangementer skal afholdes på alternative måder hen over sommeren, vil han nu gå videre med sagen.

- Jeg vil gerne se, hvad jeg kan gøre ved det, og jeg vil gerne snakke med erhvervsministeren om, at vi de kommende måneder sikrer, at vi ikke gør tingene alt for bureaukratiske og rigide, når folk gerne vil holde arrangementer. Det tror jeg ikke, der er nogen, der har en interesse i, slutter han.

3:50