Uanmeldt kontrol: Politiet fandt fejl på over halvdelen af bybusserne

På baggrund af anonyme tip blev femten bybusser torsdag morgen kontrolleret for bremse- og lygtefejl i Herning. Af dem indkaldte politiet otte til syn.

'Ikke i rute', stod der i forruden på de 15 gule bybusser fra Arriva, der i dag blev kørt på politiets bremsetester i Herning. 

Og sådan forbliver det for én af dem, indtil den er repareret henover natten. Den havde nemlig så alvorlige bremsefejl, at Arriva valgte ikke at lade den fortsætte ruten.

quoteVi er her på baggrund af nogle anonyme tip.

Peter Lindholt, politiassistent, Tungvogncenter Nord

Derudover var resultatet af Tungvognscenter Nords uanmeldte kontrol torsdag morgen yderligere tre busser med bremsefejl, lygtefejl og i alt otte indkaldelser til syn.

- Det er selvfølgelig ikke godt, de skal helst være ok alle sammen. Selvfølgelig kan der være nogle småfejl, men ikke så mange bremsefejl, siger politiassistent Peter Lindholt.

Politiet kan ikke udelukke, at de mange fejl på bybusserne kan have betydet en potentiel sikkerhedsrisiko for passagererne.

- Bremsefejl er alvorlige, hvis et hjul ikke bremser i en nødsituation. Det kommer an på, hvad bussen kommer ud for, siger Peter Lindholt.

De seks af busserne blev repareret i løbet af morgenen på Arrivas værksted og er nu tilbage i drift.

Pensionsmodne busser

Den uanmeldte tungvognskontrol sker bare 10 dage før en anden operatør, nemlig Tide Bus Danmark, rykker ind i Hernings gader med 14 spritnye el-busser. 

De vandt opgaven, da busdriften i Herning senest var i udbud i 2019.

Og netop den nært forestående pension for Arrivas dieselbusser kan have spillet ind på vedligeholdelsen. Det mener i hvert fald dem, som har varskoet politiet.

- Vi er her på baggrund af nogle anonyme tip om, at fordi Arriva har mistet licitationen fra den 25. september, så blev der taget let på vedligeholdelsen op mod den dato, siger Peter Lindholt.

Over halvdelen af de 15 gule bybusser, som Arriva står for driften og vedligeholdelsen af frem til 25. september, havde enten bremse- eller lygtefejl. De skal nu til syn.
Over halvdelen af de 15 gule bybusser, som Arriva står for driften og vedligeholdelsen af frem til 25. september, havde enten bremse- eller lygtefejl. De skal nu til syn.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Midttrafik, som står for at udbyde busdriften i Herning Kommune, ønsker ikke at kommentere morgenens kontrol, men henviser til Arriva, der er ansvarlige for vedligehold af busserne.

Her afviser man påstanden om, at der skulle have været sparet på bremseklodser og lyspærer.

- Vi vil ikke kommentere på anonyme tip eller politiets udtalelser, og jeg kan blankt afvise, at Arriva har sparet på vedligeholdelsen af bybusserne i Herning, fordi Arriva har mistet licitationen, siger trafikselskabets kommunikationsmedarbejder Martin Gunnar Thenning.