Tyve år med Den Jyske Sangskole i Herning

I Herning vil de være helt i front, når det handler om at udvikle unge menneskers sangtalent.

09:20

Her kan du se hele udsendelsen om de dygtige sangere fra Den Jyske sangskole i Herning. Video: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

I år er det tyve år siden, den første sangelev trådte ind ad døren på Nørregade 7 i Herning, hvor Den Jyske Sangskole holder til.

Vores mål er at skabe et kor, som kan blive blandt de bedste drenge-mandskor i Verden

Mads Bille

Mads Bille var den, der fik ideen til sangskolen. Målet var at starte et professionelt team bag hele korarbejdet.

- Vores mål er at skabe et kor, som kan blive blandt de bedste drenge-mandskor i verden, og nogle af de bedste pigekor vi finder i verden, siger Mads Bille, kunstnerisk leder og korleder, Den Jyske Sangskole, Herning.

Læs også Forsøger at sælge sit hus med sang

Idefolkene bag skolen har fra start sat barren højt. De vil vise, at der er talent andre steder end i København.

- Efterhånden som det lykkes for os, vil vi demonstrere, at vi, som bor langt ude på landet oppe i det nordlige, mørke Europa, altså kan skabe musik på et meget højt niveau, siger Mads Bille.

Nyeste initiativ på sangskolen er talentklassen. Det er et tilbud om skolegang blandet med professionel undervisning i musik og sang. Talentklassen startede op i 2014.

- Det er enormt personligt tilfredsstillende for mig at være med til at drive det projekt, for jeg ville simpelthen selv sådan ønske, at jeg havde haft det tilbud, da jeg var ung, siger Laura Flensted-Jensen, projektleder for talentklassen og sangkonsulent, Den Jyske Sangskole, Herning.

Bredde og elite går hånd i hånd

Talent er én ting. At alle har en stemme er noget andet. Og netop dét går de meget op i at dyrke i Herning.

- Vi tror på, at det ene er afhængigt af det andet. Altså, uden bredde er der ikke noget fundament for at skabe et elitemiljø. Omvendt tror vi på, at elitemiljøet, og det at vi arbejder seriøst med sangen, kan være med til at få flere til at synge, siger Rikke Ramm Eberlein, daglig leder, Den Jyske Sangskole, Herning.

jeg ville simpelthen selv sådan ønske, at jeg havde haft det tilbud, da jeg var ung

Laura Flensted-Jensen

Hele tanken bag Sangens Hus er, at alle har en stemme, uanset om man er ung eller gammel. Sangskolens nyeste pigekor er lige startet, og deltagerne findes rundt om på Hernings Skoler.

Læs også Kreativ radiograf: Kalder patienter ind til røntgen med sang

- Der stilles krav til dem. Det er et elitemiljø, så der forventes også noget af dem. Men det er forskelligt, hvor meget man kan forlange, men det finder man lynhurtigt ud af, og man finder hurtigt ud af, hvordan man kan skubbe dem lidt og bygge lidt mere på, siger Ditte Maria Mølgaard, sangunderviser, Den Jyske Sangskole, Herning.

Den Jyske Sangskole og Sangens Hus har 65 ansatte, og der er desuden tilknyttet 18 sangkonsulenter.