Tørnæs vil have flere danske jordbærplukkere

Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs vil have danske arbejdsløse til at tage arbejde som jordbærplukkere. Et arbejde ikke særlig mange danskere har lyst til, fordi det er både fysisk hårdt og i de tidlige morgentimer

020712Jordbaer_0.jpg

Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs er fortørnet over, at jordbærplukkere og andre gartnerifag ikke kan få dansk arbejdskraft, selvom lønnen stemmer overens med kravene til mindstelønnen. Hun vil have arbejdsløse danskere til at tage de jobs, de kan få - også selvom det kan være hårdt og ligger tidligt om morgenen.

 - Man skal ikke kunne sige nej til et job som jordbærplukker, hvis man er på kontanthjælp. Det handler om at man skal stå til rådighed. Jeg synes det er absurd, at man skal hente arbejdskraft fra udlandet, selvom vi har 160.000 på offentlig forsørgelse som kontanthjælp og dagpenge, det hænger simpelthen ikke sammen, siger hun.

Lars Dohn uenig

På den modsatte fløj kan Enhedslistens Lars Dohn, der er valgt i Herning, godt forstå, at danskere umiddelbart ikke har lyst til at plukke jordbær selvom de står uden arbejde.

 - Jeg har selv, fra jeg var en 11-12 år, haft gartneriarbejde, hvor jeg samlede blomsterløg op efter ploven. Det var benhårdt arbejde, og det var fysisk meget krævende, så jeg kan godt forstå, at ældre folk ikke vil kunne indgå i det her, siger Lars Dohn.

Tørnæs og Dohn plukkede jordbær

De to politiske modstandere var mandag sat i stævne for at afprøve jobbet som jordbærplukker. Det gjorde de hos Mehmet Muminagic, der ejer jordbærplantagen Øko-Oase i Tjørring ved Herning. Han har ingen danskere ansat og giver sine udenlandske medarbejdere 128 kroner i timen - det er fire kroner højere end mindstelønnen.

 - Jeg synes ikke, 128 kroner er alverden i løn. Det kan jeg ikke blive imponeret af. Inde i Folketinget, hvor jeg sidder, er der helt andre boller på suppen. Vi har en mindsteløn, og hvis der ellers er overenskomst der lever op til mindstelønnen, så er det i orden, siger Lars Dohn (EL).

Ulla Tørnæs derimod mener ikke, at lønnen på 128 kroner er en hæmsko for, at danskere uden arbejde skal kunne tage jobbet som jordbærplukker.

 - Jeg siger helt principielt, at det er sørgeligt, at vi har bragt os i en situation, hvor der er så mange jobs i Danmark, som det ikke kan betale sig for danskere at udføre. Det synes jeg er absurd, og det er vi nødt til at gøre noget ved.

 

2:27
Ulla Tørnæs og Lars Dohm mødtes i dag på en jordbærmark i Tjørring, for at debattere, om de danske ledige skal plukke jordbær i stedet for at modtage kontanthjælp