Ti meter fra ko til flaske: Træk din mælk ved bondemanden

Et mælkebondepar fra Sønder Felding sælger upasteuriseret mælk ved stalddøren. Indtil videre er det en stor succes.

Mælk på flaske er et syn, der noktager de flest tilbage til gamle dage. Men det er alligevel det syn, du kan møde, hvis du besøger Susan og Joost Oppers mælkeautomat i Sønder Felding.

quoteVi har allerede nogle faste kunder, der kommer hver dag

Susan Joost, mælkebonde, Sønder Felding

- Der er en del, der siger ’ahh.. det er ligesom da vi var barn’ og giver det videre til deres børn, for det er det bedste mælk!

Sådan lyder det fra Susan Oppers, der er den ene del af mælkebondeparret fra Sønder Felding.

Parrets mælkeautomat blander tradition sammen med fornyelse. Den er topmoderne og den første af sin slags i Danmark, men ideen har Joost Oppers stødt på i udlandet.

- Når jeg kører rundt i det sydlige Europa, så gider jeg ikke drikke sodavand, så der drikker jeg mælk i stedet for. Og så fandt jeg ud af, at der er flere malkeautomater, så jeg begyndte at køre efter dem, for at få noget godt at drikke i stedet for, fortæller Joost Oppers.

Køerne står ti meter fra automaten. Så de kan hurtigt være i gang med at producere næste morgens levering af frisk ubehandlet råmælk.

Mere fedt end normalt

Et produkt med 4-5% fedtindhold til gårdbutikken, som kunderne kan selv tappe lige ved siden af gården. Prisen er otte kroner per flaske.

- Vi troede egentlig, at det var ældre mennesker, der ville drikke det her. Men vi kan høre på mange af vores kunder, at det faktisk er deres børn, der er glade for den fedtholdige mælk, siger Joost Oppers.

Ægteparret Oppers har mere end 500 køer, så der skulle være nok mælk til at klare efterspørgslen.

 
 
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

- Vi har allerede nogle faste kunder, der kommer hver dag, siger Susan Joost stolt.

Den traditionelle gårdbutik har altså fået en ny vare på hylden. Men at gå hele vejen og kopiere ”pluk selv” til ”malk selv, det er landmandsparret ikke så sikre på, er en god i ide.

- Ahh det tror jeg ikke. Det kan godt blive farligt, hvis kunderne bare render ind og rykker koen i patterne. Jeg tror ikke, at koen syntes, at det er sjov i hvert fald, griner Joost Oppers.

Glasflaskerne med mælken indgår i gårdens eget retursystem, hvor kunderne kan bruge flaskerne igen og igen.

Se et indslag om mælkeparret fra Sønder Felding og deres mælkeautomat her

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Natur.