Tendens: Tyve undersøger inden tyveri og undgår alarmer

Flere forskellige slags forretninger i regionen har været ramt af specialiserede tyverier. Dagens harmonikakup i Aulum minder om nogle andre tyverier.

I Henning Jørgensens cykelbutik så hullet i taget sådan ud.
I Henning Jørgensens cykelbutik så hullet i taget sådan ud.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Mandag morgen fandt Kristian Hagen ud af, at butikken, han er medejer af, var blevet udsat for indbrud. Der var blevet stjålet 16 harmonikaer. Men det var ikke første gang, at butikken havde været udsat for den slags tyveri. 

Det var faktisk fjerde gang på tre år, at butikken blev udsat for tyveri. Sidste gang blev der stjålet harmonikaer for over en halv million kroner. Og det irriterede medejeren. 

- Det er noget pis. Det er irriterende, at vi skal med på bølgen af tyverier. At de skal tømme vores forretning flere gange efter hinanden, siger medejer af butikken Kristian Hagen.

Tyvene havde stjålet harmonikaerne ved at lave hul i taget og hejse harmonikaerne op igennem. 

Hvis det lyder bekendt, er det fordi, det også er sket flere gange for nogle andre butikker. 

Cykler hejst op igennem taget

Den type tyverier har BikeWorld i Silkeborg og Henning Jørgensen Cykler i Tjørring oplevet mange gange i de sidste par år. 

For BikeWorld startede det tilbage i 2014, hvor de fik stjålet cykler for over en million kroner. Cyklerne blev hejst op igennem tagvinduet i butikken om natten. 

I 2016 blev BikeWorld trætte af gentagne tyverier i deres butik, så d. 30. januar lagde butiksindehaveren overvågningsbilleder ud på butikkens Facebook-side af nogle tyve. Det var dog ulovligt, så han tog billederne ned efter opfordring fra politiet. Tyvene havde stjålet for cirka 20.000 kroner. 

BikeWorld oplevede siden da flere indbrud. Det seneste var natten til d. 31. august. Denne gang havde butiksindehaveren dog nogle nye sikkerhedsforanstaltninger på plads. 

Han havde sat et net under taget, så cyklerne ikke burde kunne hejses igennem taget. Nettet var dog ikke helt færdigmonteret, så der blev 'kun' stjålet 5 cykler til en samlet værdi på omkring 200.000 kroner. 

Også hos Henning Jørgensen Cykler i Tjørring blev indehaveren nødt til at oppe sikkerheden efter to tyverier indenfor tre uger. Han var efterhånden ved at være træt af tyverierne, da TV MIDTVEST snakkede med ham d. 7. august 2017. 

- Det er lige før, man siger, nej, nu gider jeg ikke det her mere, sagde Henning Jørgensen dengang. 

Gerningsmændene udvikler sig

Hos Midt- og Vestjyllands Politi er man i tvivl om, hvorfor så mange tyverier bliver begået igennem taget, men de ser det som tyve, der har udviklet sig. 

- Vi har ikke nogen årsag til, at der kommer flere tyverier igennem taget, men der er ingen tvivl om, at der er gerningsmænd, der med tiden udvikler sig, siger politiinspektør Ole Henriksen. 

Der er dog et fælles kendetegn mellem tyverierne hos cykelforhandlerne og mellem harmonikatyveriet. 

- Der er ingen tvivl om, at det er en mand, der har været inde og undersøge forholdene først, så han vidste, hvor alarmen var. Derfor har han kunne se, hvor han kunne gå igennem taget, samtidig med, at han undgik alarmen, forklarer Ole Henriksen. 

Politiinspektøren vil ikke ind og kommentere på de konkrete beviser i harmonikakuppet, men han siger, at de nu undersøger, om der er sammenfald med andre tyverier, der er begået på samme måde. 

1:59