Sygehuse er ramt af udbrud af roskildesyge: - Det er voldsomt smitsomt

Flere patienter på Holstebro Sygehus og Herning Sygehus er i øjeblikket i isolation på grund af roskildesyge.

Et udbrud af roskildesyge har siden mandag været løs på Herning Sygehus og Holstebro Sygehus.

Flere patienter har siden udbruddet været sendt i isolation, og personalet er i øjeblikket i højeste alarmberedskab for at begrænse smittefaren.

- Man ved, at hvis man ikke gør noget, så er det hele afdelinger, der bliver ramt. Det er voldsomt smitsomt det her, fortæller Jens Friis Bak, der er lægefaglig direktør på sygehuset.

Roskildesyge skyldes den såkaldte Norovirus. Virussen kaldes også omgangssyge og kan føre både opkast og diarré med sig.

Den lægefaglige direktør fortæller, at der tirsdag var sendt 20 patienter i isolation i Herning, men at kurven af isolerede patienter i dag er nedadgående.

Denne besked møder lige nu besøgende på Holstebro Sygehus. 
Denne besked møder lige nu besøgende på Holstebro Sygehus. 
Foto: Karl Erik Lørup

Personalet er dog langt fra færdige med at tage sine forholdsregler omkring hygiejne.

- Flere stuer er markeret med skilte, hvor der står ingen adgang, og personalet er ekstremt opmærksom på at bære hygiejnehandsker og lignende, fortæller Jens Friis Bak.

Virussen kom udefra og ind

Jens Friis Bak oplyser, at antallet af smittede ændrer sig fra time til time. Det sidste tal, han har fået, er, at 11 patienter skulle være ramt af virussen i Herning.

- Det er patienter, der er kommet udefra, som har taget virussen med ind på sygehusene. Vi har fået identificeret de her patienter, men medmindre man er meget syg, er det stadig bedst, hvis man holder sig væk fra sygehusene, fortæller den lægefaglige direktør.

Det er ikke første gang, at sygehusene oplever et udbrud af roskildesyge. For to år siden var Herning Sygehus sidste gang ramt af virussen.

- Vi har oplevet det før, så vi ved godt, hvad vi skal gøre. Roskildesyge er som regel noget, der går over af sig selv inden for en 2-3 dage, så det er et spørgsmål om at få begrænset smitten, fortæller Jens Friis Bak. 

Et udbrud af roskildesyge har siden mandag været i udbrud på sygehusene i Herning og i Holstebro.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Sundhed.