Sygehus ramt af Roskildesyge

Den smitsomme sygdom har ramt både patienter og ansatte på den medicinske afdeling i Herning.

Almindelig håndhygiejne er et af de vigtigste midler i kampen mod Roskildesyge. Foto: Arkiv

Den medicinske afdeling på Regionshospitalet i Herning er blevet ramt af en voldsom gang Roskildesyge.

- Det er både patienter og personale, der er blevet ramt. Vi har nu sørget for at isolere de ramte patienter og samtidig arrangeret det sådan, at vi kan modtage nye medicinske patienter et andet sted i huset, forklarer Poul Michaelsen, der er direktør i Hospitalsenheden Vest.

Roskildesyge - eller omgangssyge som det også kaldes - er betegnelsen for en virusinfektion, der både giver diarré og opkast. Ifølge sundhed.dk er infektionen for de flestes tilfælde helt ufarlig og vil gå over i løbet af tre til syv dage, men det kan være mere alvorligt for medicinske patienter, der ofte er svækkede i forvejen.

- Det er uheldigt, at sådan noget sker, men Roskildesygen er meget smitsom. Man undgår spredning ved almindelig hygiejne, og derfor er det også vigtigt, at vi får isoleret de ramte, siger Poul Michaelsen.

Direktøren har ikke tal på, hvor mange patienter og ansatte der er ramt.

Kort om Roskildesyge

 • Omgangssyge smitter let, deraf navnet. 
   
 • Viruset, som giver omgangssyge, smitter oftest via afføring fra personer med infektion. Dette sker oftest ved at den syge, eller dem som passer vedkommende, har sjusket med at vaske hænder efter toiletbesøg.
   
 • Nogle af de vira, som giver omgangssyge, kan også smitte gennem spyt og hoste eller ved opkastninger. Især ved norovirus-infektioner, der er en hyppig årsag til udbrud på sygehuse, er det almindeligt med dråbesmitte i forbindelse med opkastninger.
   
 • I tætte miljøer - som i børnehaver og på sygehuse - spreder sygdommen sig hurtigt til mange - såvel patienter som personalet.
   
 • Børn er særligt udsatte for omgangssyge. Det skyldes, at deres immunforsvar er mindre udviklet sammenligned med voksnes.
   
Kilde: Sundhed.dk