Svæveflyve-ægtepar satte dansk fartrekord - i Australien

Ægteparret Jørgen Thomsen og Birgitte Ørskov blev fredag hædret af deres svæveflyveklub i Herning for at have sat ny dansk fartrekord.

Birgitte og Jørgen ved deres svævefly i Australien efter deres nye fartrekord.
Birgitte og Jørgen ved deres svævefly i Australien efter deres nye fartrekord.
Foto: Privat

Ved en fest på Svæveflyvecenter Arnborg fredag, blev Jørgen Thomsen og Birgitte Ørskov fra Sønder Felding lykønsket af alle deres svæveflyvekammerater for at flyve hele 163 km/t i deres svævefly. Det er der aldrig nogen danskere i et tosædet fly, som har gjort før. 

I december sidste år var ægteparret i Australien for at svæveflyve, og det var her, det lykkede parret at tilføje endnu en dansk rekord til en lange række af rekorder, de hidtil har præsteret.

- Det gik stærkt. Rigtig stærkt, lyder det fra Jørgen Thomsen.

Jørgen er 71 år og Birgitte 63. De har begge fløjet, siden de var 15 år gamle. 

Alt skal forberedes til mindste detalje

Jørgen fortæller, at rekorder inden for svæveflyvning er inddelt i forskellige kategorier, blandt andet distanceflyvninger og hastighedsflyvninger.

Birgitte Ørskov og Jørgen Thomsen får overrakt diplomer for vinterens rekordflyvning af medlem af Dansk Svæveflyver Unions Hovedbestyrelse, Morten Bennick.
Birgitte Ørskov og Jørgen Thomsen får overrakt diplomer for vinterens rekordflyvning af medlem af Dansk Svæveflyver Unions Hovedbestyrelse, Morten Bennick.
Foto: Privat

- Vores flyvning var en hastighedsflyvning, hvor vi fløj en på forhånd deklareret 500 km trekant med en hastighed på 163 km/t. Og det er virkelig hurtigt. Især fordi vi flyver i et to-sædet fly, som har knapt så gode præstationer som de bedste én-sædede, siger han stolt.

Udsigten fra cockpittet på svæveflyet under rekordflyvningen i Australien. 
Udsigten fra cockpittet på svæveflyet under rekordflyvningen i Australien. 
Foto: Privat

- Det, der er svært, er, at man skal være helt klar på, hvad det er, man vil flyve. Man skal have kendskab til vejret og de lokale jordbundsforhold. Om det er et vådt eller et tørt område man overflyver, og hvordan det påvirker termikken, fortæller Birgitte. 

Parrets hidtidige rekord var 134 km/t, også i Australien. Men da et andet dansk par slog den i Namibia med 145 km/t, så måtte de prøve igen.

- Når man har fløjet i så mange år, så har man jo set udsigten. Og det er også dejligt bare at flyve. Men lidt senere vil man gerne have et mål og en udfordring. Man er nødt til at flytte sine grænser, konstaterer Birgitte.

Australien er ideelt

Parret har besøgt Australien adskillige gange de seneste 15 år, fordi vejret tillader en helt anden slags flyvning end i Danmark.

- Vi tager til Australien, for der kan man flyve hver dag, hvis man vil, det kan man ikke i Danmark, lyder det fra Birgitte. Dermed er Australien ideelt til at slå rekorder.

Både Jørgen og jeg synes, det er dejligt at flyve. Men vi vil gerne have lidt større udfordringer. Det behøves ikke være en rekord hver gang, men vi har altid et mål med vores flyvninger, siger hun.

Når Jørgen og Birgitte er hjemme i Danmark flyver de fra Skinderholm ved Sunds, hvor Herning Svæveflyveklub har hjemme. Her er også Birgittes søn, Rasmus Ørskov, medlem. Rasmus er regerende verdensmester i sin klasse, så det tyder på, at talentet for svæveflyvning er gået i arv.

Parret forventer at tage til Australien igen til vinter, og håber igen at komme hjem med én eller flere rekorder i bagagen. Du kan følge parret på deres facebookside 'Svæveflyvning i Tocumwal 2018-2019'.

Se indslag med Birgitte Ørskovs søn Rasmus Ørskov, der er verdensmester her: 

2:38
INDSLAG 23/7-2018: Vi var med, da verdensmesteren i svæveflyvning igen var i luften i Arnborg.