Studerende skal hjælpe minkavlere med nye forretningsidéer

En gruppe studerende fra Aarhus Universitet vil i et nyt projekt komme med bud på, hvordan danske minkavlere kan komme videre.

2:32
Anita Kaag fra Bording vil gerne bruge sine tomme minkhaller til nye ting, men hun har svært ved finde på, hvad det skal være.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

I november blev Anita Kaag tvunget til at aflive samtlige af sine 22.000 mink. Med det blev der sat punktum for farmen, som hendes forældre grundlagde for 37 år siden ved Bording.

Nu ligger den helt tom og venter på at blive takseret, så hun kan få udbetalt sin erstatning. Indtil da må hun ikke ændre på hallerne, selv hun godt kunne tænke sig at bruge dem til at starte noget nyt op.

- De er rigtig godt til mink, men hvad de ellers er godt til, har jeg lidt svært ved at se, siger Anita Kaag.

Men hjælpen til en ny forretningsplan kan være lige om hjørnet. I et nyt projekt skal studerende fra Aarhus Universitet i Herning komme med forslag til, hvordan tidligere minkavlere bliver selvstændige igen.

- Vi håber jo, at vi kan komme frem til en løsning, som kan give dem lidt inspiration til at finde en ny retning, de kan bevæge sig i, siger studerende Lasse Damsgaard Mikkelsen.

Mange vil helst være selvstændige

Minkavlerne befinder sig lige nu i en hul, hvor de venter på at få deres erstatningssager afsluttet. Mange har derfor fået et arbejde som lønmodtager, mens de venter på afklaring. Men det er ikke alle minkavlere, der trives i den type job.

- Mange minkavlere er jo vant til at arbejde selvstændigt. De er vant til at arbejde hjemme på gården. De er vant til at tage deres beslutninger selv, og langt de fleste har faktisk ikke lyst til at skulle være på et arbejdsmarked, hvor man møder ind klokken 8:00 og går hjem klokken 16:00. Og hvor man har en chef, der beslutter, hvordan din arbejdsdag ser ud, siger Michael Bach-Olesen, der er minkrådgiver ved Sagro i Herning.

Den følelse kender Anita Kaag godt. Hun er begyndt at arbejde som sygeplejerske, men hun vil hellere blive på gården og fortsætte som selvstændig. Derfor håber hun, at de studerende fra Aarhus Universitet i Herning kan hjælpe hende i den retning igen.

- De studerende har måske lige en eller anden krøllet idé til, hvad vi kan lave i hallerne, siger hun.

Først skal hendes erstatningssag dog afsluttes, og det kan der gå op til tre år, før den bliver.

I alt fik 1100 danske minkfarme aflivet deres dyr sidste efterår af frygt for muteret virus.