Storkebesøg i Sørvad - og der kan være flere storke på vej

Tidligere i år kunne man opleve et ynglende storkepar i Bækmarksbro. Nu har tre storke fundet vej til Sørvad.

Hvis man har et godt øje til fugle, så kan man med fordel slå et smut forbi Sørvad i løbet af den kommende tid. Her vandrer tre storke nemlig rundt på en mark.

quoteDet er meget sandsynligt, at det er en ungdomsbande, som er på turné.

Egon Østergaard, Formand, Dansk Ornitologisk Forening

Der er ikke noget usædvanligt ved, at storke i løbet af foråret og sommeren slår vejen forbi det midt- og vestjyske landskab, men Danmark er faktisk ikke noget specielt storke-venligt land. 

- Danmark er ikke traditionelt noget storkeland. Hvis vi kigger på Tyskland og Polen, så har bestanden det rigtig godt. Det skyldes blandt andet, at landbruget er markant anderledes de steder, hvor der er flere udyrkede afgrøder og nogle store åbne arealer med et rigt dyreliv. Herhjemme bliver landbruget dyrket mere intensivt, og det er ikke forhold for storke, fortæller Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening.

Storken yngler som regel mellem april og maj. Det er derfor mere sandsynligt, at de tre skabninger med de sort-hvide fjerdragter og de røde næb er kommet af andre årsager. Det vurderer Egon Østergaard:

- Det er meget sandsynligt, at det er en ungdomsbande, som er på turné. Det er ikke usædvanligt, at storke bliver set i Danmark i løbet af foråret. De fleste af dem returnerer typisk til Tyskland, når de har kigget sig lidt omkring.

Første vestjyske ynglepar i næsten 40 år

I Danmark var det tidligere meget almindeligt, at storke slog sig ned i Danmark for at yngle. I dag er det dog meget sjældent, og især Vestjylland har ikke været overrendt af ynglende storke de seneste 40 år, men det ændrede sig, da en stork tidligere i år slog sig ned i Bækmarksbro.  

- For første gang i mange, mange år har vi et ynglende storkepar i Vestjylland. Sidste gang var i 1981, hvor et storkepar havde slået sig ned i Lemvig, fortæller Egon Østergaard.

Han forudser dog, at det i fremtiden kan blive anderledes:

- Mit bud er klart er, at vi i løbet af de næste 10-15 år vil se flere storke i Danmark. Hvis temperaturen fortsætter med at stige, vil det tiltrække flere storke - også til Vestjylland, fortæller Egon Østergaard. 

Her kan du se et indslag om det vestjyske storkepar. Sendt den 11/5-2019.