Steffens tuk-tuk fanget af bomme – så tog faren sagen i egen hånd

Steffen Jespersen og hans trehjulede tuktuk kører to gange om ugen fra Herning til Kølvrå ved Karup. I lang tid har bomme langs med cykelstien sendt det lille køretøj ud på hovedvejen.

2:31
Den røde tuktuk er Steffen Jespersen eneste mulighed for at komme til sit arbejde på rimelig tid.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Den lille røde, trehjulede tuktuk ser måske ikke ud af meget, men når den er forvist til cykelstien, så har ejermanden, 29-årige Steffen Jespersen, flere gange måtte sande, at dens størrelse volder problemer. 

To gange om ugen kører førtidspensionisten og hans tuktuk - også kendt som en kabinescooter - fra Herning til Kølvrå nær Karup, hvor han arbejder på en campingplads året rundt.

Men det trehjulede køretøjs størrelse har flere gange tvunget de to ud på den trafikerede Hovedvej 12, når de møder en bom på cykelstien.

Er du bekymret for det?

- Ja, lyder det fra Steffen Jespersen, der med fagter illustrerer problemets alvor. 

Det siger reglerne:

Steffen Jespersen har et mentalt handicap og har svært ved at tale. 

Derfor har hans far, Benny Jespersen i flere år forsøgt at råbe kommunen og Vejdirektoratet op.

- Loven siger, at han skal køre på cykelstien, men han bliver sendt ud mellem store lastbiler og traktorer, siger Benny Jespersen, der har kæmpet sønnens kamp, da 

Den lille tuktuk kører kun 30 km/t.

Men nu er faren opråb tilsyneladende blevet hørt. 

I løbet af de sidste par uger har både Vejdirektoratet og Herning Kommune valgt at ændre på de bomme, der er langs med den cykelsti, som Steffen Jespersen bruger for at komme til sit arbejde. 

- Det er dejligt. Nu kan han i hvert fald trygt køre det her stykke, lyder det begejstret fra faren.

Planlægger efter nye køretøjer

Hos Herning Kommune indrømmer man gerne, at Benny Jespersen henvendelse har givet anledning til at rykke på bommene langs med cykelstien. 

- Vi har kigget på samtlige vejkryds for at vurdere, hvad der skal til for at skabe fremkommelighed for kabinescootere, men samtidig opretholde en vis trafiksikkerhed, siger Martin Frandsen, trafiksikkerhedskoordinator ved Herning Kommune.

Kommunens del af cykelstien langs Hovedvej 12 går fra Sunds til Ilskov. Nogle steder har man valgt helt at fjerne bommene. Andre steder er de rykket fra hinanden, så cyklister og knallerter stadig bliver tunget til at sænke farten, hvis de skal krydse en vej. 

- Han (Benny Jespersen, red.) havde en rigtig god pointe. Det er noget, vi længe har set på. 

- Vi har mange kilometer sti og utrolig mange bomme, lyder det fra Martin Frandsen.

Han fortæller, at kommunen er i gang med at vurdere flere af kommunens cykelstier. Det skyldes blandt andet, at der kører flere, større køretøjer som kabinescootere og ladcykler.

Tal fra bilstatistik.dk viser ifølge DR, at antallet af nyindregistrerede kabinescootere er steget fra 738 om året i 2019 til knap 2000 indregistrerede kabinescootere i 2021

- Verden har ikke været indrettet til dem, siger trafiksikkerhedskoordinatoren, der oplyser, at man ved nye cykelstier og renoveringer tager højde for de nye køretøjer. 

Politi har særlig opfordring

Hos Midt- og Vestjyllands Politi har man også lagt mærke til de mange nye køretøjer, hvor særligt kabinescootere på hovedveje giver panderynker. 

- Den fylder væsentlig mere end en almindelig knallert, men den kører langsomt. Derfor appellerer vi til, at man kører uden for myldretiden, lyder det fra Henrik Glintborg, der er leder af Færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Henrik Glintborg er leder af Færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Henrik Glintborg er leder af Færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Ifølge politiet kan den forholdsvis nye type køretøj i nogle tilfælde give "vejvrede" blandt de øvrige trafikanter. 

- Der er desværre ingen tvivl om, hvem der trækker det korteste strå, siger politilederen. 

Benny Jespersen oplyser, at han nu vil tage fat i Viborg Kommune, der også har flere problematiske bomme nær Kølvrå:

- Jeg håber, at de også kommer med.