Stærke relationer kan forsvinde helt efter Brexit: - Så skærer det i hjertet

Der er endnu ikke lavet nogen aftale på længere sigt om, hvordan Storbritannien og EU-landene kan handle sammen.

Svinebranchen har tidligere haft et tæt samarbejde med Storbritannien.
Svinebranchen har tidligere haft et tæt samarbejde med Storbritannien.
Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

Brexit.

Efter lange forhandlinger, afstemninger og ventetid er tiden nu kommet, hvor Storbritannien ikke længere er en del af EU. Det blev officielt, da fredag blev til lørdag.

Selvom det i lange perioder har været et politisk ærinde, får det nu betydning for mange mennesker – også i Midt- og Vestjylland.

For her har landmænd historie med at handle med briterne.

I 1973, da både Danmark og Storbritannien blev en del af det nuværende EU, stod der Storbritannien på 20 procent af de varer, vi sendte ud af landet. I dag, når briterne forlader os, er det tal faldet til seks procent.

- Vi har haft nogle stærke relationer over mange år. Vi har solgt tonsvis af bacon og Lurpak-smør til briterne. Derfor er det sådan, at når det tætte bånd, vi har haft, skal brydes i en eller anden grad, så skærer det i hjertet, fortæller Asger Krogsgaard. Han er næstformand i Landbrug og Fødevarer og formand for Danske Slagterier.

Meget har ændret sig

For Anders Rahbek i Herning bliver hverdagen anderledes, når nu Storbritannien ikke længere er en del af EU.

Svineproducenten overtog sin slægtsgård fra sin far, og netop fra faren kom mange fortællinger om samarbejdet med briterne.

- Han har fortalt mange historier derovre fra om, hvor fantastisk det var at kunne levere til England, siger Anders Rahbek.

Siden har mange ting ændret sig – selv grisene er ikke længere de samme, når nu der eksporteres til mange flere markeder. Eksempelvis i Asien.

- Det var den gode, gamle landracegris, som havde en god længde og vejede 20 kilogram mindre, end de gør i dag. I dag har markederne flyttet sig, så vi er inde på mange flere. Det gør, at vi igennem avlen har fundet den gris, vi synes, er egnet til det, fortæller svineproducenten.

Historierne går videre

Det vides endnu ikke, hvordan handelsaftalen i fremtid mellem EU og Storbritannien kommer til at se ud. Den skal først forhandles

I mellemtiden er der udsigt til endnu et generationsskifte på Anders Rahbeks gård i Herning.

Ligesom Anders Rahbek fik fortællinger om samarbejdet med Storbritannien af sin far, er han klar til at fortælle videre til sin søn.

- Jeg vil fortælle, at England har fyldt meget for os og har været et stort marked. Det skal tilpasses nu her, og så bliver England en lige så naturlig del af markedet som de andre lande, vi har samhandel med, siger Anders Rahbek.

Storbritannien fortsætter - trods Brexit - med at følge alle EU's regler året ud.

1:52
For snart 50 år siden gik vi sammen med Briterne ind i EU - i en slags broderskab, hvor vi sendte smør og bacon den ene vej og fik engelsk fodbold den anden vej. Spørgsmålet er om landbruget kan undvære deres venner i vest.