Spritnye skraldespande giver allerede problemer: Nu tilbyder kommunen midlertidig løsning

Mange oplever pladsproblemer i de nye skraldebeholdere, Herning Kommune er ved at udrulle. Derfor tilbyder kommunen nu en ny, midlertidig løsning.

Herning Kommune tilbyder nu en midlertidig løsning på de problemer, som flere borgere har oplevet, siden de har fået nye skaldebeholdere.

Siden årsskiftet har kommunen været i gang med et større arbejde med at udrulle i alt 65.000 nye skraldebeholdere til kommunens borgere i forbindelse med Regeringens nye plan for affaldssortering. 

Men allerede kort tid efter, de nye affaldsspande er kommet ud til borgerne, viser det sig, at der er problemer. Tidligere har TV MIDTVEST fortalt, hvordan særligt plast, metal og karton-beholderen bliver fyldt efter kort tid, og så må borgere selv køre på genbrugspladsen med deres affald eller opbevare det andetsteds derhjemme.

- Rummene er for små. Pap og papir er fyldt op i løbet af fire dage. Plast, metal og madkartoner er også alt for lille. Vi opbevarer noget i et rum ude bagved, og så tager vi det selv ud på genbrugspladsen. Men det er jo ikke meningen med det, sagde Kristian Larsen fra Tjørring tidligere til TV MIDTVEST.

quoteDe burde undskylde for det rod her, for det er ikke optimalt.

Jacob Bach Jensen, Tjørring

Dengang fortalte leder af kommunens Affald og Varme-afdeling, Karen Marie Frost, at kommunen blev nødt til at udrulle samtlige skraldespande, og først derefter undersøge problemerne med pladsmangel, inden de kunne komme med en løsning.

Også selvom flere borgere både har foreslået større affaldsbeholdere eller hyppigere tømning frem for hver fjerde uge, som spandene bliver tømt nu.

- Jeg kan heller ikke bede min renovatør om at køre hvert 14. dag, for det har de ikke biler og mandskab til. Hvis det viser sig ikke at være et problem for alle, er det en rigtig dyt løsning at skalere op. Vi skal finde ud af, hvad der er den rigtige løsning, inden vi gør noget, sagde Karen Marie Frost tilbage i februar.

Alligevel klar med midlertidig løsning

Men nu viser det sig, at kommunen alligevel har fundet en løsning på pladsproblemerne i affaldscontainerne - i hvert fald midlertidigt. 

- Borgerne har lov til at sætte en klar plastiksæk ud med metal og plastik og kartoner og stille den ved siden af skraldespanden. Så vil den blive afhentet sammen med den beholder, der er metal, plastik og kartoner i, lyder det i dag fra formand for Teknik og Miljø i Herning Kommune, Joan Hansen (V).

Det er særligt beholderne her til plastik, metal og kartoner, der volder pladsproblemer for herningenserne.
Det er særligt beholderne her til plastik, metal og kartoner, der volder pladsproblemer for herningenserne.
Foto: Herning kommune

I Tjørring har en beboer allerede gjort brug af klare plastiksække til sit overskydende affald, men han ser skævt til den midlertidige løsning.

- De her sække kommer til at stå på gader og stræder. Vi må ikke håbe, der kommer blæsevejr, for så flyver det rundt med konserves og plastik, plus der er noget utøj, der kan gå i sækkene, siger Jacob Bach Jensen til TV MIDTVEST.

- Jeg hæfter mig ved, at de siger, det er en midlertidig løsning, og så glæder jeg mig til at se, hvad de så finder frem til, siger han. 

De ti typer affald

Ud over den nye, midlertidige løsning med at stille en klar plastiksæk med plast, metal og kartoner ved siden af sin skraldespand, så foreslår kommunen, at borgerne selv sørger for at folde og presse skraldet så meget sammen, at der kan være mere i beholderne.

Mens kommunen er ved at udrulle samtlige 65.000 skraldespande, så er de samtidig ude ved nogle husstande for at lave undersøgelser på, hvilke, mere permanente løsninger, de kan bruge fremover.

- Når vi så finder ud af, hvad problemet er, så kan det være, man skal have en ekstra beholder eller en større beholder eller hyppigere tømning. Det ved vi ikke noget om endnu, for vi skal simpelthen have kortlagt, hvor stort problemet er først, siger Teknik og Miljø-udvalgsformand, Joan Hansen.

På villavejen er Jacob Bach Jensen overvejende skeptisk.

- Det er fint, at vi skal sortere, men det er blevet dyrere, og det er blevet dårligere. De burde undskylde for det rod her, for det er ikke optimalt, at folk skal stå og klemme alting sammen, siger han.

VIDEO: De spritnye skraldespande i Herning skaber allerede problemer. Se mere i indslaget her fra den 15. februar 2021.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.