Socialrådgiverforening: - Det er ikke unormalt at lave procedurefejl

Herning Kommune får ifølge Dansk Socialrådgiverforening travlt, hvis de skal opsige flere socialrådgivere med samme begrundelse som den, Lone Nielsen fik.

Der sker ofte fejl som dem, der blev begået af en socialrådgiver i en sag om tvangsfjernelse af to børn i Herning Kommune.

Det fortæller formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bilstrup.

- Det er ikke unormalt at lave procedurefejl, som der er tale om her. Her er der ikke sket svigt i forhold til børnene eller forældrene, og derfor er det en meget hård konsekvens og opsigelse, siger han.

Fejlene kom frem i en ekstern rapport bestilt af borgmester Lars Krarup, og de kritiske fejl i sagsbehandlingen fik et enigt økonomiudvalg i Herning Kommune til at afskedige Lone Nielsen som socialrådgiver.

- Herning Kommune og byrådet får travlt, hvis de skal opsige flere med samme begrundelse, siger Mads Bilstrup.

Ifølge ham tæller det blandt andet som fejl, hvis man ikke får lavet sin journalisering med en dags forsinkelse, eller man ikke får lavet børnesamtalen til tiden, fordi man er optaget af en anden sag.

Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening, har aldrig set en lignende sag.

Politisk fyring

Lone Nielsen er løsgænger i Herning byråd. Hun er ikke i tvivl om, at det er politisk fyring.

- Lars Krarup og dem i Økonomiudvalget er ikke så begejstrede for Borgerlisten, fordi vi er i så stærk opposition. Jeg kan godt forstå, at de er bange, men jeg synes, det er en usmagelig måde at vise det på ved at prøve at gå efter mig i mit almindelige arbejde som socialrådgiver.

Mads Bilstrup har i sin 20 år i Dansk Socialrådgiverforening har ikke set noget lignende.

quoteI og med at socialrådgiveren er politisk aktiv og byrådsmedlem, så kunne jeg godt have en mistanke om, at der er nogle politiske undertoner i denne her opsigelse.

Mads Bilstrup, formand, Dansk Socialrådgiverforening

- Jeg er meget forundret. Jeg har ikke oplevet en sag a la det her, hvor det politiske niveau i en kommune går ind og opsiger en socialrådgiver. Normalt er det jo nærmeste leder eller lederniveauvet, der opsiger en medarbejder, siger han og fortsætter:

- I og med at socialrådgiveren er politisk aktiv og byrådsmedlem, så kunne jeg godt have en mistanke om, at der er nogle politiske undertoner i denne her opsigelse.

Vil gå videre med sagen

Dansk Socialrådgiverforeningen er i gang med at undersøge fyringen med henblik på at rejse sag mod Herning Kommune.

- Nu skal vi læse os ned i sagen og undersøge, hvad der er sket med henblik på, om den skal løftes til et højere niveau i form af en sag mod Herning Kommune mod usagligt opsigelse og køre en erstatningssag for den ansatte socialrådgiver, siger Mads Bilstrup.

Frygter du, at det her er den nye fremgangsmåde i kommunerne?

- Det er klart, og derfor påtaler vi det så kraftigt, som vi gør nu, at det er uacceptabelt.

Den eksterne rapport, som Lone Nielsen blev fyret på baggrund af, belyser tvangsfjernelsen af to børn. Kommunen fik massiv kritik for sagsbehandlingen. Blandt andet på Facebooksiden 'Herning Kommune begår overgreb'. 

Rapporten konkluderer, at sagsbehandlingen' lider af væsentlige mangler i form af tilsidesættelse af generelle og særlige sagsbehandlingsregler i forvaltnings og serviceloven'.

Den socialrådgiver, der for en uge siden blev fyret i en sag om tvangsfjernelse af to børn i Herning kommune, er løsgængeren i Herning byråd, Lone Nielsen.