Skulle vælge mellem iPad og bøger: Det valgte børnene

Boghylden er støvet hos mange børn og unge. I stedet hitter smartphones og computerspil. Det vil bibliotekterne i Herning gøre noget ved.

Både Mathilde, Elinor og William fra første klasse på Herning Friskole ville vælge en bog fremfor iPad. Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

På bibliotekerne i Herning vil de gerne have flere børn til at vælge bøgerne først. Derfor er der her i weekenden læsefestival rundt i hele kommunen.

Det har hjernen bedre af.

Elinor, første klasse, Herning Friskole

- Udfordringen er, at læsekurven knækker omkring femte-sjette klasse. Der har børn den tekniske del på plads. Man er blevet habil læser, men nu skal man til at begynde at læse af lyst.

- Der ved vi bare, at de vælger andre ting til, fortæller litteraturformidler på Herning Bibliotek Lonni Østergaard.

Lonni Østergaard, litteraturformidler på Herning Bibliotek Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

I kampen mod computere og smartphones har bibliotekerne allieret sig med nogle af Danmarks bedste børnebogsforfattere. Og de er enige: det er vigtigt, at børn bliver ved med at læse.

- Noget af det, som jeg synes, bøger de kan, det er, at du går ind i et univers, som nogen har lavet, men så laver du selv billederne. Du får selvfølgelig nogle hints – du får nogle skitser, men det er dine egne billeder af, hvordan karaktererne ser ud – hvordan verden er skruet sammen.

Ordene kommer fra forfatteren Kim Fupz Aakeson, der suppleres af kollegaen Mikael Wulf om bøgers fortrin:

- Så på den måde er det jo en supervigtig øvelse – en, der gør mennesket i stand til at tænke og fantasere på et helt andet plan end, hvad visuelle medier kan, mener han.

Mikael Wulf læser højt på festivallen. Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

For de yngste børn er læseglæden stadig stor, og måske de ældste faktisk kunne lære noget af de yngste, som klart foretrækker en bog fremfor iPad'en.

- Fordi så kan man blive klogere, bedyrer Elinor.

Læs også De går imod strømmen: Her er det sejt at læse bøger

- Og så kan man blive mere dygtig til at læse, forsikrer William.

- Og det har hjernen bedre af, fastslår Elinor.

Begge er elever i første klasse på Herning Friskole.

Selvom konkurrencen er hård, så tyder noget alligevel på, at papirbogen, som vi kender den, stadig har en chance.

- Det er mere spændende at sidde med en bog i hånden, når det er sådan fysisk, i stedet for en iPad, mener Magne R. Svendsen fra sjette klasse i Aulum.

02:08

Se tv-indslag om læsefestivallen.

Luk video