Se videoen her: 100 øko-køer danser sig ud på græs

Landet over blev øko-køer søndag lukket ud på græsset efter en lang vinter i staldene. TV MIDTVEST var med, da 100 køer blev lukket ud på Hedegaard i Aulum.

Palmesøndag blev landets økologiske køer lukket ud af staldene, hvor de har været vinteren over. 59 gårde er med i den årlige økodag, som hvert år tiltrækker et hav af mennesker.

quoteDet er til at blive glad i låget af. Man kan se, hvor meget de nyder at komme ud, så det var bare super fedt

Helen Bonde Buhl, Hammerum

Sidste år var omkring 232.000 danskere med, da køerne sprang ud af staldene. I dag var 1500 mennesker mødt op på Hedegaard i Aulum for at se de brogede køer danse.

- Vi glæder os over alle de mennesker, der bare nyder, at de har en god dag, siger Tsjipke Wiersma, som er landmand på Hedegaard.

Den årlige Økodag byder også på meget andet end dansende køer. På Hedegaard i Aulum kunne de fremmødte blandt andet prøve at malke en ko, ride på heste, sidde i traktorer, tage på skattejagt og lave mad over bål.

Glad i låget

Selvom det er en dag, der for manges vedkommende står i familiehyggens tegn, så er der altså også meget læring at hente.

- Det er bare godt at komme ud og se, hvad der sker på en gård, og hvor maden kommer fra. Det er supergodt at lære de små, siger Bjarke Bonde Buhl fra Hammerum ved Herning.

Vi snakkede med Josephine, Laura, Bjarke og Helen Bonde Buhl, da vi sendte live fra økodag i Aulum. 
Vi snakkede med Josephine, Laura, Bjarke og Helen Bonde Buhl, da vi sendte live fra økodag i Aulum. 
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Han var søndag afsted med sin kone og to døtre. Ingen af dem havde før set køerne springe på græs, men det var tilsyneladende en succes.

quoteDet er bare godt at komme ud og se, hvad der sker på en gård, og hvor kommer maden fra. Det er supergodt at lære de små

Bjarke Bonde Buhl, Hammerum

- Jeg synes, det var fedt. Det var dejligt lige at få lidt frisk luft og kigge på nogle køer, siger den ældste datter Josephine Bonde Buhl.

Og moren Helen Bonde Juhl giver hende ret.

- Det er til at blive glad i låget af. Man kan se, hvor meget de nyder at komme ud, så det var bare super fedt, siger hun.

Fokus på klima

Det er i år 15. gang, økodag bliver afholdt, og det er de økologiske landmænd, Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier, der står bag dagen.

I år er fokusset især på klima, og hvordan klima og økologi hænger sammen. På de forskellige gårde kunne de fremmødte derfor blive klogere på, hvad de enkelte gårde gør for at gøre produktionen mere klimavenlig.

Vi var med direkte fra Aulum både før, under og efter 100 øko-køer sprang ud på græs.