Satellit-klinikker kan blive et nyt middel i kampen mod lægemangel

Politikerne i Region Midtjylland håber, at ny klinik i Haderup kan blive et skoleeksempel på, hvordan man skaffer læger til yderområderne.

Lægerne i Sunds har tirsdag åbnet en ny satellit-klinik i Haderup.

Det er første gang, den ordning benyttes i Region Midtjylland, og regionens politikere vil nu spændt følge med i, om  det bliver en succes. I givet fald kan det blive et nyt våben i kampen mod manglen på praktiserende læger i yderområderne.

- Hvis der er opbakning i lokalområdet, og borgerne rent faktisk tilmelder sig lægen, kan det her være et skoleeksempel på, hvad man kan gøre. Det håber vi på, men vi har endnu til gode at se, at der bliver et tilstrækkeligt underlag af patienter, siger Annette Roed (A), der er formand for udvalget for nære sundhedstilbud.

Åben tre dage om ugen

Den nye lægeklinik i Sunds har åben tre dage om ugen. Den er oprettet som en afdeling af klinikken i Sunds. Det har dermed ikke været nødvendigt for Sunds-lægerne at købe et nyt ydernummer, og på den måde kan de selv være med til at bestemme åbningstiden.

Patienterne er tilmeldt klinikken i Sunds, som de skal benytte, når afdelingen i Haderup er lukket. Borgerne i Haderup håber, at det med tiden kan blive til mere end tre åbningsdage om ugen.

Interview med Annette Roed (A) - formand for regionens udvalg for nære sundhedsudbud.

- Dorthe Hagensen (læge i Sunds, red) har givet udtryk for, at åbningstiden afpasses efter, hvor stor søgning der er. Så vi håber på, at der inden længe bliver mulighed for at udvide åbningstiden, men nu skal vi lige i gang først, fortæller Jørgen Nydam Jensen, der har været med til at kæmpe for at få liv i lægehuset igen.

Region Midtjylland har de seneste år forsøgt sig med flere metoder for at skaffe lægedækning i de byer, hvor der af den ene eller anden grund ikke har været muligt at skaffe praktiserende læger.

Midt var den første region, der oprettede de såkaldte udbudsklinikker, hvor det er private virksomheder og ikke praktiserende læger, der står for dækningen. Den 1. januar blev der oprettet udbudsklinikker i Lemvig, Sunds og Balling. Klinikken i Sunds drives i dag af en praktiserende læge, og det sker også i Balling fra 1. januar.

Herefter vil regionen have udbudsklinikker i Lemvig, Hvidbjerg på Thyholm, Holstebro og Endelave.

 

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Sundhed.