Sag om påstået gruppevoldtægt: Anklager justerer påstand om doping

Statsadvokaten mener ikke, at det kan bevises, at mændene skulle have dopet 19-årig forud for påstået voldtægt. Derfor er påstanden nu ændret.

Vestre Landsret dannede onsdag ramme om den første retsdag i en omdiskuteret sag, hvor fire mænd i byretten i Herning blev frifundet for en påstået gruppevoldtægt af en 19-årig kvinde. 

quoteVi har vurderet, at det var det rigtige for os i anklagemyndigheden at frafalde den del af tiltalen - og skåret helt ind til benet, så skyldes det, at vi ikke troede på, at vi kunne bevise det. 

Jesper Rubow, Senioranklager, Statsadvokaten

Under ankesagens første dag kom det frem, at Statsadvokaten har valgt at justere og ændre påstanden i en af de tiltaler, der blev diskuteret allermest i byretten - nemlig om de fire tiltalte mænd, der alle er midt i 20'erne, skulle have dopet den 19-årige forud for voldtægten.

Senioranklager Jesper Rubow redegjorde i retten for, at landsretten i stedet skal tage stilling til, om kvinden var påvirket af alkohol, træthed eller lignende - og hvis hun var, om mændene så bevidst udnyttede det til at lave seksuelle aktiviter med hende. 

- Vi har valgt at skære sagen lidt til, da vi ankede sagen. Et af forholdene, der har været meget omtalt i medierne og som meget af bevisførelsen i byretten gik på, handlede om, om hun har været dopet og dermed hensat i en tilstand, hvor hun ikke kunne modsætte sig. Det er lavet lidt om her i landsretten, sådan at der nu skal tages stilling til, om hun var i den tilstand - og altså ikke længere, om de tiltalte dopede hende, fortæller Jesper Rubow til TV MIDTVEST.

- Vi har vurderet, at det var det rigtige for os i anklagemyndigheden at frafalde den del af tiltalen - og skåret helt ind til benet, så skyldes det, at vi ikke troede på, at vi kunne bevise det, siger han om årsagen til ændringen.

Sagen kort

Kunne ikke bevises i byretten

Da sagen blev behandlet i byretten i Herning i august og september sidste år stod det klart, at de seksuelle aktiviteter mellem kvinden og mændene havde fundet sted. 

Noget af det var endda filmet på video, og de tiltalte forklarede på skift, hvordan de huskede aftenen i december. Tvisten i byretten blev derfor netop, om pigen frivilligt var gået med til det, der foregik, eller om der var tale om et overgreb, der var startet med, at pigen var blevet dopet, som hun selv påstod. 

Både undersøgelser og et vidneudsagn fra en retsmediciner slog i byretten fast, at der ikke var fundet hverken bedøvende stoffer eller alkohol i kvindens urin, og mændene blev alle fire frifundet for voldtægten. 

Her kan du høre senioranklager Jesper Rubow og forsvarer Bettina Antitsch Mortensen uddybe ændringen.

Gør sagen mindre alvorlig

Nu er doping-påstanden altså ikke længere en del af ankesagen, og den ændring har ifølge en af forsvarsadvokaterne i sagen betydning for sagens alvor. 

- Tiltalen i byretten lød jo på, at de tiltalte i forening skulle have dopet pigen ved en bevidst handling. Det er jo ændret til, at sagen nu kun skal handle om, om de har udnyttet, at hun var fuld, træt eller lignende. Så på den måde er sagen jo i virkeligheden blevet mindre alvorlig, siger Bettina Antitsch Mortensen til TV MIDTVEST.

- Rent strafferetligt er det mindre alvorligt, at man ikke er skyld i, at nogen er i en handling, så på det juridiske plan er det mindre alvorligt, uddyber Bettina Antitsch Mortensen.

Der er afsat 11 retsdage til ankesagen, og der ventes at falde dom i midten af maj. 

 

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien 112.