Særlig oplevelse: Pludselig var der otte storke foran Bjørns traktor

Det er ikke hver dag, man ser otte storke. Men det er faktisk normal adfærd, at de samler sig i en større gruppe, fortæller ekspert.

Mens man i Bækmarksbro tålmodigt venter på, at hanstorken Kjeld får selskab af hunstorken Yvonne, så er der andre storke, der er kommet til landet.

I går sad maskinfører Bjørn Vester i sin slukkede traktor på en mark nær Hammerum og spiste aftensmad, men da han kiggede op, så blev han meget overrasket over synet.

I alt otte storke havde slået sig ned godt fem meter fra traktoren. 

Bjørn Vester optog de mange storke.

- Det var en lidt speciel oplevelse. Det er ikke lige hver dag, at der pludselig render otte storke rundt, fortæller han.

Bjørn Vester tog billeder og video af storkene, som han har sendt til TV MIDTVEST. Derefter fortsatte han sit arbejde, men det skræmte ikke storkene væk.

- De var der hele aftenen i går og det meste af formiddagen i dag, men nu er de fløjet igen, forklarer han.

Kendt flok

Men selvom det måske ikke er hverdagskost for danskerne at se så mange storke på en gang, så er det faktisk helt normal storkeadfærd at slutte sig sammen i grupper, fortæller storkeekspert Mogens Lange fra storkene.dk. Han kender godt til de otte storke, som Bjørn Vester har spottet på marken. 

- Det er en flok storke, der er fundet sammen på vej op gennem Jylland. Det er ikke de eneste storke i Jylland i øjeblikket, men det er den største flok. Det er ret sikkert, at det også er dem, der har været oppe omkring Skagen at vende, fortæller han.

Han fortæller, at nogle af storkene er ringmærkede og nogen ikke er, men at de er sikre på, at de kommer fra forskellige steder i Europa. 

Ifølge en ekspert, så er der formentlig tale om unge storke, der enten endnu ikke er kønsmodne eller kun lige er blevet det.
Ifølge en ekspert, så er der formentlig tale om unge storke, der enten endnu ikke er kønsmodne eller kun lige er blevet det.
Foto: Privat

- De drager nytte af hinanden. Nogle er mere erfarne end andre, og jo flere øjne, der er, jo større sandsynlighed er der for at finde et godt sted at spise. I Danmark er der mange, der ordner marker i denne tid, og så bliver der jo rodet i jorden, så der kommer mange larver og orma frem, som de gerne vil spise, siger Mogens Lange. 

Håber på kønsmodne storke

Mogens Lange ved ikke, hvor gamle storkene i flokken er, men han fortæller, at der formodentlig er en del af dem, der endnu ikke er kønsmodne, og derfor mest af alt kommer til Danmark for at spise. Han håber dog, at der er et par af dem, der måske er kønsmodne. 

- Der er nok teenagestorke, der bare skal have tiden til at gå, indtil de er kønsmodne, men der kan også være kønsmodne imellem. De kan måske støde på en anden kønsmoden og blive et nyt storkepar, fortæller han.

Han forklarer, at det også kan være, at en anden kønsmoden hun kan vippe Yvonne fra Bækmarksbro af pinden hos Kjeld, hvis hun ikke klarer turen eller bliver meget forsinket.

Der var i alt otte storke på marken. De er dog fløjet igen nu.
Der var i alt otte storke på marken. De er dog fløjet igen nu.
Foto: Privat

Bjørn Vester er glad for, han fik de mange storke at se. Det har dog ført lidt drillerier med sig.

- Da jeg lagde det op på Facebook, så skrev folk, at hold da op, det må betyde, du skal have mange børn. Men så spurgte jeg, at om det ikke var chefen der skulle have mange børnebørn i stedet, siger han med et grin.

Hvis du er interesseret i storkene, så kan du følge Kjeld live fra storkereden, mens han venter på sin mage Yvonne, der kan ankomme hvert øjeblik.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Natur.