Russisk kæmpe kan løfte 120 tons

I nat var et russisk Antonov fragtfly på besøg i Karup. Flyet skal flyve forsyninger til de danske styrker i Afghanistan.

Klokken 3.45 i nat begyndte lufthavnspersonel at pakke den russiske bjørn i Karup Lufthavn. Flyet som er verdens næststørste fragtfly, skulle pakkes med materiel og forsyninger til de danske styrker i Afghanistan. Det drejer sig blandt andet om to piranha-pansrede mandskabsvogne og en masse containere. Hver piranha vejer 17 tons, og i alt skulle flyet have en fragt på 90 tons med sig.

11 fly skal afsted

Det var Combat Support Wing i Karup, som stod for at sende den store flyver afsted, og i denne uge får de rigtig travlt. I alt skal 11 fly nemlig afsted mod Afghanistan i denne uge. De ti andre er dog af en mindre størrelse.

Hele arbejdet med at pakke den store flyver foregår om natten. Det skyldes, at lufthavnen i Helmand er utrolig travl. Derfor er det hvilken tid man kan få i Helmand, der afgør, hvornår flyet skal afsted fra Danmark.

Grunden til at der er så travlt i Karup lige nu er, at Hold 10 i Afghanistan skal hjem og Hold 11 skal afløse dem. Og det kræver en masse materiel. Blandt andet bliver piranhaerne slidt i det Afghanske sand. Derfor skal nye derned, og de gamle skal hjem og repareres.

Et halvt døgns flyvning

Klokken 8.00 i morges startede de fire motorer på den russiske bjørn på vinger, og den 90 tons tunge last kunne begive sig ud på rejsen til Afghanistan. Flyet kan kun flyve 7000 kilometer med den tunge last, og flyet mellemlander derfor i Asbajdsjan.