Robotterne vinder over håndskubberne

Robotplæneklipperne vinder hastigt frem. Branchen har haft travlt de seneste år.

Robotplæneklippere har været et hit i flere år. Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

01:39

1 af 2

Robotterne vinder frem over alt i samfundet. Robotplæneklippere, der holder plænen i kort snor, er blandt de mest populære robotter, og der er flere haverobotter på vej. 

Tid er jo noget som de færreste har nok af. Her er der i hvert fald en mulighed for i sommer- og forårsmånederne at spare en masse tid på at rende rundt med håndskubberen

Kasper Witt, Direktør, Roboteksperten

Læs også Denne robot rengør det skidt, du ikke kan se

Allerede i 2014 var salget godt i gang. Dengang sagde juniorproduktchef i kæden XL-Byg, Anders A. Nielsen, til Ekstra Bladet, at robotterne var ved at få overtaget.

- Markedstallene viser, at salget er vokset med 50 procent fra 2014 til 2015 og nu udgør 40 procent af omsætningen for det samlede salg af plæneklippere, sagde Anders A. Nielsen. 

Og nu er det svært at følge med efterspørgslen. 

Hos Herning Skov, Have & Park installerer de robotplæneklippere. Virksomheden har haft ualmindelig travlt de seneste år. 

Herning Skov, Have & park har haft travlt med at finde plads til ledninger til robotplæneklippere de seneste år. 

- Især de sidste tre år er det virkelig gået stærkt. Der har vi været nødt til at ansætte flere folk for at kunne følge med efterspørgslen. Der er ved at ske en udskiftning fra manuel til automatiseret klipning, og den vil nok foregå et stykke tid endnu. Indtil de gamle benzinklippere er passé, siger Daniel Lyhne, der er medejer, Herning Skov, Have & Park A/S  

Internetforhandler kan ikke få nok modeller hjem

Hos Roboteksperten i Herning, der sælger hus-robotter, er foråret og sommeren lig med stor travlhed i markedet for robotplæneklippere.   

- Når solen skinner og græsset begynder at gro, så panikker alle og skal ud at have en, så det er en meget koncentreret sæson siger Kasper Witt, der er direktør hos Roboteksperten i Herning.  

Læs også Tobias er kronisk syg: Robot går i skole for ham

Imens salget boomer, vokser problemet med at skaffe robotplæneklippere nok til de købelystne kunder. 

- Her de sidste 14 dage er to af vores bedstsælgende modeller, som rent faktisk har været udsolgt, siger Kasper Witt. 

Ifølge Kasper Witt er det i virkeligheden tid, kunderne køber sig, når de investerer i den lille klippende robot. 

- Tid er jo noget som de færreste har nok af. Her er der i hvert fald en mulighed for i sommer- og forårsmånederne at spare en masse tid på at rende rundt med håndskubberen, siger Kasper Witt. 

Men sådan ser Henning Pedersen, der er haveentusiast og formand for Struer Havekreds. 

Læs også Her er robotter til enhver lejlighed

- En græsplæne det er jo mange små planter, og de skal holdes i en vis højde. 3-4 centimeter. Det giver den optimale græsplæne. For at gøre det, der skal det jo klippes, og her hos os, der gør man det med cylinderklipper, siger Henning Pedersen med fast overbevisning. 

- For det første får jeg lidt motion, det får jeg ikke meget af ellers, og så har græsplænen bedst af det, siger Henning Pedersen. 

Det er ikke alle, der vil overlade arbejdet med at studse plænen til en robot. Henning Pedersen sværger til sin cylinderklipper. 

Men robotterne, der giver en hånd med i haven, er kommet for at blive, og ifølge Kasper Witt er der flere på vej.

- Vi har set de første prøver på nogle produkter, der kan feje blade op eller samle ukrudt op i haven, som også er drevet af en robot, siger Kasper Witt.