Rekord! Aftenskole mere populær end nogensinde

Efterspørgslen på undervisning og fælleskaber slår rekord hos FOF i Herning.

Ole Nørholm har været en del af FOF's olie- og akrylholdet i mange år.
Ole Nørholm har været en del af FOF's olie- og akrylholdet i mange år.
Foto: Trine Schmidt, TV Midtvest

Japansk, madkundskab og olie- og akrylmaling er blot nogle af de mange hold, som FOF's aftenskole i Herning tilbyder. Derudover afholder de 100 foredrag om året, som ugentlig tiltrækker små tusind deltagere.

- Jeg har malet en hel del derhjemme, men efter noget tid fik jeg lyst til undervisning fra nogen, som ved noget om det, fortæller Ole Nørholm, der er en af kursusdeltagerne på kurset ”Olie og akrylmaling”, og fortsætter:

- Jeg har gået her i nogle sæsoner, men nu kommer jeg egentlig mest for fællesskabets skyld. Vi hygger os, og jeg har fået nogle at dele mine interesse med.

Ole Nørholm er blot én af mange danskere, som har valgt at tilmelde sig et af de mange aftenskoletilbud hos FOF (Folkeligt oplysningsforbund). 

Nærvær i høj kurs

Tilstrømningen er en tendens, som i de senere år har nået nye højder. Under covid-19- perioden faldt medlemstallene markant på grund af de svære forhold for sammenkomster. 

Men i tiden efter pandemien er efterspørgslen steget markant og er alene i FOF Herning steget med 20 procent siden sidste år. 

Langt over det niveau, man så i 2019 før pandemien, men også det højeste antal deltagere nogensinde målt i FOF Hernings historie.

Teorien er, at den markant ændrede hverdag, som dengang efterlod danskerne med ekstra meget tid til sig selv, har fået flere til at indse, hvad der giver tilværelsen værdi. Det fortæller forstander i FOF Herning, Kirsten Bjørn-Thygesen:

- Vi mærker helt klart nogle strømninger på tværs af generationer, hvor efterspørgslen efter materielle goder er faldende, og hvor relationer og fællesskaber er i gradvist højere kurs, fortæller hun.

Nyudklækkede studenter på vej til Japan

For Oliver Camargo Bilgrav og Theodor Noa Larsen, som begge modtager undervisning i japansk, er undervisningen dog den primære årsag til, at de har tilmeldt sig aftenskolen. 

De to nyudklækkede studenter skal nemlig besøge Japan til foråret og håber at kunne lære en smule om sproget og kulturen, før de skal afsted. 

Men det sociale perspektiv er heller ikke uvæsentligt:

- Vi møder nogle mennesker, som vi ellers aldrig ville have mødt, og vi hygger os rigtig meget. Og det kunne da være sjovt, hvis vi også kunne mødes med nogle af dem i Japan, fortæller Theodor Noa Larsen.

Oliver Camargo Bilgrav og Theodor Noa Larsen i dyb koncentration under kyndig vejledning af Yuka Baggesen, som underviser i japansk.
Oliver Camargo Bilgrav og Theodor Noa Larsen i dyb koncentration under kyndig vejledning af Yuka Baggesen, som underviser i japansk.
Foto: Trine Schmidt, TV Midtvest

I lokalet under japanskundervisning breder der sig en duft af mad fra køkkenet. Det er tapasholdet, som har gang i både stegepander og blendere. Her er mor og datter, Lone og Maja Lund, i gang med at lave ”tapashapsere”:

- Vi tænkte, det ville være hyggeligt med lidt kvalitetstid. Og mad er noget, vi begge har interesse i, fortæller Maja Lund, mens hendes mor, Lone, supplerer:

- Det er dejligt med noget tid sammen.

Mor og datter har tidligere lært at lave sushi, men i år har de valgt at lave tapas.
Mor og datter har tidligere lært at lave sushi, men i år har de valgt at lave tapas.
Foto: Trine Schmidt, TV Midtvest

Som det altid har været 

Forbundet har gennem sine 77 år arbejdet målrettet med oplysning - men også på at skabe fællesskaber på tværs af generationer – noget, som Kirsten Bjørn-Thygesen anser som grundlaget for det moderne FOF Danmark. 

Under pandemien blev ensomhedsproblematikken forstærket, hvilket har øget kommunernes efterspørgsel på projekter, der modarbejder ensomhed. Og netop dét er kernen af FOF’s arbejde, forklarer hun:

- Det er præcis det, vi gør – vi skaber relationer, siger hun begejstret og tilføjer:

- Vi får folk til at glemme skærmen i et par timer og leve mere analogt, som man gjorde før i tiden. Og når Kamilla spørger Cecilie, hvorfor hun ikke var til madlavning i tirsdags, får Cecilie lyst til at komme igen. Jeg tror også, det er én af grundene til, at vi har så høj en fastholdelse på vores kurser.

Med afsæt i Grundtvigs idé om folkeoplysning har FOF gennem årene arbejdet for at fremme både viden og fællesskab. For forstander Kirsten Bjørn-Thygesen er der ingen tvivl om, at det er de samme værdier, som stadig gør aftenskolen relevant i dag.

- Vi griber vores optur, siger hun og understreger, at Grundtvigs tanker om folkeoplysning stadig lever i dag, blot i mere moderne rammer.