Rasmus reddede sin ven fra at dø - faldt om med hjertestop under ishockeykamp

Da Mogens Husted Hansen sidste år faldt om på ishockeybanen, var det et utal af førstehjælpskurser, der sikrede, at episoden fik en lykkelig udgang.

En almindelig træningsaften på Herning Isstadion udviklede sig i august sidste år meget dramatisk.

Spillerne på Herning IK’s Old Boys-hold var den aften i højt humør og klar til en svedig træningskamp. 40 minutter inde i kampen blev glæden dog pludselig brudt af lyden af tumult.  

- Jeg tror først, at de slås, men det gør de ikke. Jeg løber derhen, og så er det, jeg ser Mogens. Jeg spørger, om han trækker vejret, og om der er puls, men det tøver de med, og så er det, jeg tager over, siger 43-årige Rasmus Pander, der tidligere har spillet for Herning Bluefox.

quoteDet var en vild fornemmelse at ligge med en mand, der var i live, og så lige pludselig er der bare slukket.

Rasmus Pander

Holdets kammerat Mogens Husted Hansen var faldet om og lå nu med Rasmus Pander ved sin side. Han trak stadig vejret.

- Vi havde alle høj puls, så det var nemt at se på Mogens, at han trak vejret, fortæller Rasmus Pander.

Holdet hjalp med at få både trøje og udstyr af deres holdkammerat, men så skete der noget uventet.

- Pludselig stopper han med at trække vejret, og pulsen forsvinder. Jeg tænkte ikke så meget der. Jeg gik bare i gang. Det var en vild fornemmelse at ligge med en mand, der var i live, og så lige pludselig er der bare slukket. Det var ret vildt. Så blev han bare til en klump kød, fortæller Rasmus Pander.

Fakta om hjertestop og førstehjælp

En blodprop og fire ballonudvidelser

Rasmus Pander havde været i gang med hjerte-lunge-redning i et par minutter, da en mand fra hallen kom løbende med en hjertestarter. Også her vidste han, hvad han skulle gøre.

- Vi fik hurtigt den på ham, og den sagde, at der skulle stødes én gang. Derefter giver jeg hjerte-lunge-redning igen, og pludselig kom der bare et ”ahhhh”, og så var der liv i ham igen. Det var helt vildt, siger Rasmus Pander, der stadig får gåsehud, når han tænker tilbage på de vilde minutter.

quoteRasmus er min skytsengel sammen med resten af holdet.

Mogens Husted Hansen

Mogens Husted Hansen slap fra episoden med livet i behold. Hjertestoppet skyldtes en blodprop, og han har siden fået hele fire ballonudvidelser. Han har været sygemeldt i en periode, men har det nu efter eget udsagn bedre end før blodproppen.

- Rasmus er min skytsengel sammen med resten af holdet. De er hovedårsag til, at jeg sidder her i dag. Jeg er rigtig taknemmelig for Rasmus og holdet, siger Mogens Husted Hansen.

Det var på denne bænk, Mogens Husted Hansen sad, da han pludselig fik det dårligt. 
Det var på denne bænk, Mogens Husted Hansen sad, da han pludselig fik det dårligt. 
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Otte gange førstehjælp

Det er langt fra alle, som bliver ramt af en blodprop, som slipper lige så heldigt fra det, som Mogens Husted Hansen. Årsagen til, at det gik som det gjorde i dette tilfælde, er uden tvivl Rasmus Panders mange førstehjælpskurser. Gennem sit arbejde som elektriker har han erhvervet sig otte af slagsen inden for en kort årrække.

- Det har jo kun været på dukker og teori, men jeg har da altid overvejet, at hvis man stod i en situation, om man kunne huske det hele, men det kommer bare helt instinktivt, så jeg er virkelig glad og lykkelig over, at jeg har haft de kurser, siger Rasmus Pander.

quoteJeg føler mig bare privilegeret over at have fået chancen for at redde et andet menneske. Det er jo kæmpe stort.

Rasmus Pander

Herning Ishockey Klub har siden episoden besluttet, at alle ungdomstrænere skal gennemgå førstehjælpskursus.

- Jeg synes, det burde være obligatorisk, at alle skal gennemgå det én gang om året. Det tager ikke ret lang tid og koster ikke mange penge, hvis man skal sætte det op mod et menneskeliv, siger Rasmus Pander.

For sin heltegerning er Rasmus Pander nu nomineret til prisen som Årets Førstehjælper, som er en pris, der bliver uddelt af Røde Kors og Aleris-Hamlet Hospitaler.  

- Jeg føler mig bare privilegeret over at have fået chancen for at redde et andet menneske. Det er jo kæmpe stort. Det er jeg da stolt over, siger Rasmus Pander.

Vinderen kåres 3. juli og modtager 10.000 kroner.

 

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Sport.