Protest før FCMs CL-debut: - Symbolpolitik af værste skuffe

Dansk fodbold og politikere arbejder på, at flere fodboldfans får lov til at følge deres helte fra lægterne til FC Midtjyllands hidtil vigtigste kamp.

Når tv-folk og officials er trukket fra de 500 tilskuere, så betyder det, at der reelt kun bliver lukket 150 almindelige tilskuere ind til kampen onsdag på MCH Arena.
Når tv-folk og officials er trukket fra de 500 tilskuere, så betyder det, at der reelt kun bliver lukket 150 almindelige tilskuere ind til kampen onsdag på MCH Arena.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Lige nu bliver MCH Arena gjort klar til Champions League kampen mod italienske Atalanta.

Men der er store skår i glæden.

Klubbens fans er nemlig dømt til at se kampen hjemme fra hjørnesofaen.

Et faktum der vækker ærgrelse på ledelsesgangen i FC Midtjylland.

- At vi har spillet os i Champions Leaugue for første, forhåbentligt ikke sidste, gang i klubbens historie, skal møde Liverpool, Atalanta og Ajax, og så må der næsten ikke komme nogen tilskuere.

- Det er rigtigt, rigtigt ærgerligt, lyder det fra Jacob Jørgensen, kommerciel direktør i FC Midtjylland.

Ingen logik

Superligaordningen er sat ud af spil. Den betød ellers, at MCH Arena kunne lukke 3.500 tilskuere ind. Men ordningen blev suspenderet den 18. september.

- Det er symbolpolitik af værste skuffe. Jeg har set flere billeder ovre fra Tivoli, Djurs Sommerland og storcentre, hvor folk står op og ned ad hinanden.

- Og hvis der er én, der bliver syg der, så vil jeg gerne se den email-liste for de folk, der er der, for der er nul sporbarhed, mener Claus Kejlstrup, der er formand for FCM-fanklubben, Black Wolves.

Det er ikke kun fansene, der ikke kan se logikken. Flere partier - herunder Dansk Folkeparti - kan ikke finde den.

- Hvis man kigger på stadion her bag ved mig, så virker det lidt grotesk, at der kun er plads til 500 her, når der egentlig er plads til 12.000, siger Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti.

På onsdag i Folketinget stiller han spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen.

- Man har vist fra FC Midtjyllands side, at man godt kan håndtere at have flere tilskuere på stadion. Så jeg synes, det er ærgerligt, hvis Socialdemokraterne ikke vil være med til at lade flere tilskuere komme på stadion, som det er lige nu, lyder det fra DF'eren.

I FC Midtjylland frygter man tilmed,  at de manglende tilskuere kan ramme klubben sportsligt.

- I teorien kan vi jo risikere at møde hold i Champions League, som har ret mange tilskuere på hjemmebane, og det er selvfølgelig en fordel i forhold til ikke at have nogen, vurderer Jacob Jørgensen, kommerciel direktør i FC Midtjylland.

Manglende dialog

Når tv-folk og officials er trukket fra de 500 tilskuere, så betyder det, at der reelt kun bliver lukket 150 almindelige tilskuere ind til kampen på onsdag.

Kulturminister Joy Mogensen fra Socialdemokratiet siger, at der ikke er noget regeringen hellere vil end at fylde tilskuerpladserne med glade fodboldfans.

- Jeg er utrolig glad for, at DBU og Divisionsforeningen, da vi lavede forsøgsordningen i foråret, gjorde et kæmpe arbejde for at sikre, at tusindvis af tilskuere trygt kunne overvære kampe på stadions rundt omkring i landet.

- Men vi står i en anden situation nu, end vi gjorde hen over sommeren, hvor smitten var på et meget lavt niveau, skriver hun til TV MIDTVEST.

Kulturministeren henviser til, at det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt at gennemføre sportsbegivenheder med mere end 500 til stede for tiden.

- Risikoen for at vi skaber superspreder-begivenheder er simpelthen for stor, fortæller hun.

Kulturministeren opfordrer til, at man fortsat holder fast i det gode samarbejde med klubberne.

- Så vi – når sundhedsmyndighederne igen mener, det er sikkert at afvikle begivenheder med mere end 500 til stede – kan få de mange fodboldfans tilbage på tilskuerpladserne, slutter hun.

Divisionsforeningens direktør mener dog, at ministeren overdriver, når hun taler om godt samarbejde.

- Det er lidt rigeligt at tale om dialog.

- Vi synes nemlig ikke, der har været en dialog om løsninger, og det, synes vi, er problematisk, oplyser direktør Claus Thomsen til TV MIDTVEST.

2:01
Se tv-indslag om