Private opkøb bekymrer sportsfiskernes formand

Formanden for sportsfiskerne mener, at privates køb af attraktivt fiskevand er i strid med den danske tradition for, at lystfiskeri er en folkesport.

Torben Kaas er formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.
Torben Kaas er formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.
Foto: Mieke Bak

Det er en bekymrende tendens, at rigmænd som Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsen køber store grunde ved danske åer og dermed udelukker lystfiskere fra at bruge områderne.

Det mener formanden for Danmarks Sportsfiskerforbund, Torben Kaas.

- Vi ser det flere steder ved de vestvendte åer, hvor vi har et godt laksefiskeri, at mindre grupper af private opkøber fiskeriet og holder det eksklusivt for sig selv. Så bliver det pengene, der kommer ind og fortrænger den almindelige lystfisker, siger han.

TV MIDTVEST har fredag kunnet fortælle, at Anders Holch Povlsen har købt flere ejendomme med jord ned til Skjern Å ved Skarrild og Sdr. Felding. Oplysninger fra tingbogen viser, at han gennem et aktieselskab har købt mindst tre ejendomme for godt 28 millioner kroner.

Opkøbene betyder, at Sdr. Felding Lystfiskerforening mister en del af sit fiskevand fra næste sæson. Foreningen råder i dag over cirka fem kilometer, men mister adgang til en strækning på omkring 1,7 kilometer og må derfor formentlig sætte sit kontingent ned. 

- Det går jeg ud fra, at de er kede af. Det er jeg i hvert fald. Det betyder, at lystfiskerne skal trænges på mindre plads, siger Torben Kaas.

Forbundsformanden mener, at opkøbene kolliderer med den danske tradition for, at alle i princippet kan forsøge at fange en laks. 

En folkesport

I Danmark er lystfiskeri så at sige en folkesport, så alle kan fiske efter laks ved at være medlem af en forening eller købe et dagskort med adgang til åen. 

Mange steder i udlandet er det bedste laksefiskeri derimod forbeholdt en mere pengestærk målgruppe.

- Jeg synes, at man skal huske på, at det er offentlige ressourcer og tusindvis af timer og penge fra private, der er brugt i at få laksefiskeriet op at stå. Og når vi så endelig har noget vand af ordentlig kvalitet, bliver det opkøbt af private, siger Torben Kaas.

Anders Holch Povlsen siger i et skriftligt svar til TV MIDTVEST, at det er korrekt, at en del af den jord, som han har købt, ikke vil blive lejet ud "for nuværende". Det kan godt sagtens ske senere, lyder det.

- Jeg er født imellem Troldhede og Borris og vokset op imellem Skarrild og Uhre, så jeg kender Skjern Å og Karstoft Å, hvor jeg har fisket fra barns ben af. Det er et fantastisk område, så det har i mange år været en drøm at have mulighed for at være med til at bidrage til et sammenhængende naturområde samt sikre at lystfiskeriet i området får endnu bedre vilkår, lyder det fra Anders Holch Povlsen i det skriftlige svar.

Torben Kaas sætter pris på Holch Povlsens vilje til at bidrage til arbejdet med at skabe gode forhold for laksene, men mener alligevel, at der er brug for en overordnet debat.

- Hvad gør vi for at sikre, at offentligheden også får glæde af det, når man kommer så mange offentlige ressourcer ind i et projekt.

Men kommer du så ikke i konflikt med udbud og efterspørgsel og retten til at købe og sælge jord?

- Både og. Enhver skal have lov til at sælge deres jord til hvem de vil. Men når der er brugt offentlige ressourcer på at etablere en værdi, synes jeg også, at offentligheden skal have adgang til det, siger Torben Kaas.

2:40
En af Danmarks rigeste mænd, Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, har investeret et stort beløb i jord omkring Skjern Å.