Politiskole bliver stridspunkt for DF og ny regering

DF kræver, at ny regering holder forlig om at uddanne betjente fra 2018. Det kan man ikke i Herning, mener DF.

Den kommende VLAK-regering er allerede før sin fødsel på kollisionskurs med Dansk Folkeparti om at placere en ny politiskole i Herning. 

Mens trekløveret forhandler regeringsgrundlag på Marienborg, fastslår DF-formand Kristian Thulesen Dahl på Christiansborg, at han ikke vil lade sagen hvile.

Dansk Folkeparti vil insistere på, at en ny regering lever op til politiforliget. 

- Vi holder fast i forliget om, at der fra 2018 skal kunne uddannes politifolk på en skole i Vestdanmark. 

- Derfor er det en gåde for mig, hvordan Venstre kan tro, at man kan nå at bygge en politiskole, som kan stå klar til at optage politielever fra 2018, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Hurtigere igang med uddannelsen i andre byer

Han peger på, at flere andre byer har budt ind med eksisterende bygninger, som ifølge DF-formanden vil gøre det muligt at komme hurtigere i gang. 

Blandt dem er Vejle. Byens borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) sagde i denne uge til Lokalavisen Vejle, at byens sygeplejeskole er det oplagte valg.

- Kadet-uddannelsen kan rykke ind på sygeplejeskolen fra midten af 2017. Og selve politiuddannelsen kan åbne 1. januar 2018, sådan som det hele tiden har været planen, sagde Vejle-borgmesteren til avisen.

quote- Hvis det bare handlede om, at Herning stod for tur i forhold til fordelingen af statslige arbejdspladser, kunne man have undladt at besvære en masse kommuner.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti

Spildt besvær for en masse kommuner

Thulesen Dahl giver heller ikke meget for justitsminister Søren Pinds (V) forklaring om, at byer som Vejle allerede har fået deres del af de omkring 4000 statslige arbejdspladser, der udflyttes fra København.

- Hvis det er bevæggrunden for at placere politiskolen i Herning, hvorfor pokker har vi så haft et år, hvor 32 kommuner har skullet byde ind med forskellige forslag til placeringer, spørger Thulesen og tilføjer:

- Hvis det bare handlede om, at Herning stod for tur i forhold til fordelingen af statslige arbejdspladser, kunne man have undladt at besvære en masse kommuner.

Samråd i december

DF-formanden varsler, at den nye regerings justitsminister vil blive kaldt i samråd i december om, hvordan regeringen vil holde politiforliget. 

- Politiforliget opererer med, at der skal uddannes elever fra 2018. Venstre opererer med at bygge en skole, der måske kan stå færdig i 2020.

- Samtidig koster det en del penge at bygge nyt. De penge skal bevilges af et flertal i Folketinget. Det er ikke noget, Venstre bare kan sidde og fedte med. Det bliver de nødt til at involvere kredsen omkring politiforliget i, siger Thulesen Dahl. 

Sagen tog for alvor fart, efter at justitsminister Søren Pind i begyndelsen af november sagde, at han håber, politiskolen er klar "i løbet af 2019, men det er kompliceret, så måske bliver det først i 2020".

Hernings borgmester, Lars Krarup (V), har tilbudt ledige lokaler i byens handelsskole, hvis det skulle være nødvendigt, mens den nye politiskole bygges.

/ritzau/