Politiet deler fem uger gammel video af indbrud: - Det er ingenting værd

Butiksejere vil have ændret loven, så de selv kan få lov til at offentliggøre overvågningsmateriale fra tyverier eller indbrud.

I går offentliggjorde Midt- og Vestjyllands Politi en video af et indbrud hos Henning Jørgensen Cykler i Tjørring ved Herning.

Et indbrud, som blev begået natten til den 21. oktober - altså for fem uger siden, og det hjælper ikke noget ifølge cykelhandleren.

- Jeg forstår ikke, hvorfor de først gør det nu. Det er ingenting værd. Hvad virkning har det, at de lægger det op fem uger efter? Det viser bare folk, at der har været tyveri, siger Henning Jørgensen.

Han mødtes i dag med en frustreret butiksejer fra Silkeborg, der i sidste uge fik stjålet vinterjakker for 250.000 kroner fra forretningen Laura Thomsen Luxury. De to har fælles udfordringer og undrer sig over politiets manglende indsats.

Mens tøjmanden Henrik Thomsen delte overvågningsbillederne fra tyveriet på Facebook, har cykelhandleren fulgt loven og ladet være. Det kunne han dog godt finde på at gøre i fremtiden.

- Hvis der skal gå lige så lang tid, som der har gjort denne her gang, så vil jeg sige ja. Nu kan jeg se, hvad Henrik har gjort, og det har jo en helt anden effekt, hvis det kommer ud kort tid efter, siger cykelhandleren.

På videoen, som poliitet offentliggjorde i går, kan man tydeligt se, hvordan indbrudstyvene løfter biler ind i varebilen. I alt fem mænd brød hoveddøren op og forsvandt med 10 cykler, hvoraf de otte var elcykler. De havde en anslået værdi på cirka 160.000 kroner i indkøbspriser.
På videoen, som poliitet offentliggjorde i går, kan man tydeligt se, hvordan indbrudstyvene løfter biler ind i varebilen. I alt fem mænd brød hoveddøren op og forsvandt med 10 cykler, hvoraf de otte var elcykler. De havde en anslået værdi på cirka 160.000 kroner i indkøbspriser.
Foto: Politiet

Ændring af loven

Ifølge Persondataloven er det kun politiet, der må dele overvågningsmateriale, og man risikerer en bøde, hvis man gør det.

De to butiksejere er enige om, at loven bør ændres, så de selv kan dele video eller billeder hurtigt.

- Den lov, vi har nu beskytter tyven. Det vil være enkelt at lave loven om, så man uden strafansvar får lov til at lægge overvågningsbilleder ud. Det her hjælper jo politiet, og jeg hænger ikke nogen ud, der ikke er dokumenterbare tyvekægte, siger Henrik Thomsen.

- Det er alletiders, hvis vi kan få lov at dele det. Der er så mange på Facebook, og de kan reagere med det samme. Det går hurtigere. Man skal bare passe på med ikke at hænge uskyldige personer ud, siger Henning Jørgensen.

Indbruddet hos cykelhandleren skete om natten, mens tyveriet skete om dagen i tøjbutikken, men ifølge tøjmanden er der hjælp at hente på de sociale medier, uanset hvornår tyveriet eller indbruddet bliver begået.

- Jeg synes, det er lige meget, om det er om dagen eller natten, fordi de tager vores ting. Jo hurtigere det kommer ud, og man får hjælpen fra danskerne, jo hurtigere er det også at fange dem. I Hennings tilfælde kunne nogen have set bilen den pågældende dag. Det er nok de færreste, der kan huske fem uger tilbage og genkende en bil og nogle mennesker, siger butiksejeren fra Silkeborg.

Indbruddet i oktober var det femte på 14 måneder hos Henning Jørgensen. Han har fået stjålet cykler for 1,6 millioner kroner, og selv om han er forsikret, har det kostet ham op mod en halv million kroner.

Henning Jørgensen og Henrik Thomsen mødtes i dag hos cykelhandleren i Tjørring ved Herning for at dele deres frustrationer og erfaringer ved tyveri eller indbrud.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien 112.